ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ |
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ 132.123 ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2021,
ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Αν είναι δυνατόν!
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών του 2021 και ο Δήμος Περιστερίου που θεριεύει αριθμητικά στην τρέχουσα δεκαετία, βρέθηκε με 7.858 κατοίκους λιγότερους!
Στη απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 139.981 κατοίκους και στην απογραφή του 2021 έχει 132.123 κατοίκους!
Ο 4ος Δήμος της χώρας που αγγίζει σε πληθυσμό τις 350 και πλέον χιλιάδες κατοίκους και είναι όσο το Μονακό -που είναι κρατίδιο- που διαθέτει τρεις Σταθμούς Μετρό- μαγνήτη για εγκατάσταση λόγω της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και που δεν βρίσκεις σπίτι να νοικιάσεις, απογραφικά συρρικνώθηκε!
Φυσικά η ΕΛΣΤΑΤ δεν έδωσε πλασματικά στοιχεία, απλά οι μισοί περίπου Περιστεριώτες, που ζουν εδώ, που απαιτούν καθαριότητα, πράσινο, έργα κ.λπ., απογράφηκαν -δυστυχώς- στα χωριά τους…
Και είναι γνωστό βέβαια, ότι η κρατική αρωγή πάει σύμφωνα με τα πληθυσμιακά δεδομένα. Όταν όμως οι μισοί Περιστεριώτες δεν απογράφηκαν στον τόπο τους, οι επιπτώσεις θα είναι συνολικές και όχι οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Μήπως -λέμε- οι απογραφές στο μέλλον θα πρέπει να γίνονται, όχι σύμφωνα με τους κατοίκους, αλλά με τους μετρητές της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ ή τα ΑΦΜ; ΄Η ό,τι άλλο δείχνει τα πραγματικά μεγέθη;
ΕΧΕΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΟΣΟ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ!
Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δήμος Περιστερίου:
Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 139.981 κατοίκους (68.563 άνδρες και 71.418 γυναίκες) και,
Στην απογραφή του 2021 βρέθηκε πληθυσμός 132.123 (63.853 άνδρες και 68.270 γυναίκες).
Αν κάνουμε σύγκριση, ο Δήμος Περιστερίου έχει απογραφικά πληθυσμό περίπου όσο τρεις Δήμοι του Δυτικού Τομέα : Αγ. Βαρβάρα 26.759, Άγ. Ανάργυροι- Καματερό 61.427 και Χαϊδάρι 46.985.
Ο μόνιμος πληθυσμός, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, του Δυτικού Τομέα είναι 475.809 κάτοικοι (229.631 άνδρες- 48,3% και 246.178 γυναίκες- 51,7%).
Στην απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 656.206 κάτοικοι. Δηλαδή σε μια δεκαετία έφυγαν 180.397 άτομα από το Δυτικό Τομέα!
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι σε όλους τους Δήμους του Δυτικού Τομέα σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού, εκτός από το Δήμο Πετρούπολης, που από 58.979 κατοίκους το 2011, ανέβηκε στους 60.166 το 2021.
ΠΛΗΡΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθαν. Κ. Θανόπουλος, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής 2011, στο μήνυμά του αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενήργησε την απογραφή Πληθυσμού- Κατοικιών με σκοπό την συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασης τους.
Η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, εννοώ πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασυνδέσεις με διοικητικές πήγες κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές.
Η Απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη σε δύο, κυρίως, επίπεδα:
Σε επίπεδο τεχνικό, οι σημαντικές καινοτομίες της, ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός δυναμικά εξελισσόμενου Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού, το οποίο εμπεριέχει πληροφορία η προστιθέμενη αξία της οποίας, για πρώτη φορά, υπερβαίνει τον περιορισμό του χρονικού στιγμιότυπου διενέργειας της απογραφής και δύναται να συνεξελίσσεται με την ανάπτυξη άλλων βάσεων δεδομένων.
Σε επίπεδο θεσμικό, είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, απολαμβάνοντας μάλιστα ευρεία διακομματική συναίνεση. Μέσω αυτής, και με απόλυτη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου, έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας, προσωρινά αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο τύπου, και ταυτόχρονα, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν την βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος»
(ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022)