• EUROPA
 • COSMOTE
 • PERLA
 • ZWIS
 • BEKIARISST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Η ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΤΑ ΤΗΣ

 

Ο χιονιάς δεν πτοεί τη θέρμη του εθνικού φρονήματος και οι προβλέψεις για κακές καιρικές συνθήκες δεν απέτρεψαν τους απογόνους του Γενάρχη τους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, να δώσουν «παρών» στην κοπή της πίττας της ΄Ενωσης Αρκάδων Περιστερίου, το πρωί της 5.2.2023. Γιατί αλήθεια έχουν ενστερνισθεί από το «Γέρο του Μωριά», ότι αν ο ίδιος πίστευε στις προβλέψεις, θα είμαστε ακόμη… σκλάβοι!

‘Ο,τι και να αναφέρει κανείς δεν μπορεί να περιγράψει την επιτυχία της εκδήλωσης και την συγκίνηση που προκάλεσε το αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, χάρη στην περιγραφική δεινότητα του τακτικού μέλους της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών κ. Γεωργίου Πραχαλιά.

Το πάθος και ο αγώνας για την ελευθερία της Πατρίδας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπως γλαφυρά και παραστατικά αποδόθηκαν από τον ομιλητή, συμβάδισαν με το παραδοσιακό έθιμο και η εκδήλωση εκτυλίχθηκε στην ουσία σε μια αρτιότατη και καλοοργανωμένη… «ανάσταση» του πρωτεργάτη της Ελευθερίας.

Ήταν μια γιορτή με εθνικό χρώμα τιμής και μνήμης, αρχικά για τα αδικοχαμένα παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας, που θρήνησε πρόσφατα η χώρα μας, μέχρι τον δικαιωμένο στο όραμά του Αρχιστράτηγο της Ελευθερίας, που γεννήθηκε πριν 180 χρόνια.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της ΄Ενωσης Αρκάδων κ. Βασίλης Λώλος (φ. 3) αποδείχθηκε δεξιοτέχνης στη διοργάνωσης της εκδήλωσης, που την τίμησαν οι τοπικές Αρχές και το κοινό μέχρι την ολοκλήρωσή της, καθηλωμένοι και συγκινημένοι από το σθένος του «θεόσταλτου ηγέτη» της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του οποίου τις επιτυχίες, τους εξευτελισμούς, το πείσμα και την αναγνώριση, ζωντάνεψε εύστοχα ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς.

3

 Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΄Ενωσης κα Αθηνά Παπαδήμα, ξεκίνησε με την φιλόλογο κα Ελένη Κατσαπρακάκη, που αναφέρθηκε στην 6χρονη τοπική παρουσία της ΄Ενωσης, αναφερθείσα στην ανθρωπιστική, πολιτιστική, περιβαλλοντική κ.λπ. δράση της, η οποία αναδείχθηκε και με την προβολή βίντεο.

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί:

-Από τον πρόεδρο κ. Βασίλη Λώλο, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της ΄Ενωσης και διευκρίνισε, ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη:

Στους δύο αδικοχαμένους Ήρωες πιλότους: Τον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη και τον υποσμηναγό Μάριο Τουρούτσικα, που θρήνησε η χώρα μας, στην μνήμη των οποίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Και κύρια στην απότιση τιμής και εκδήλωση μνήμης για το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

-Από το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, που υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Ένωση Αρκάδων είναι το πιο ζωντανό και πρωτοπόρο στοιχείο της πόλης, γιατί οι κοινωνικές δράσεις είναι στο DNA των Αρκάδων.

Ευχαρίστησε την ΄Ενωση για την πολύ σημαντική προσφορά της και ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία, αισιοδοξία και χαμόγελα.

κ.κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: «Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΕΙ»!

Στη συνέχεια ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος με συμπαραστάτες, τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο αρχιμ. π. Κων. Σκαρτούλη και τον ιερατ. προϊστάμενο του ι.ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου και δ/ντή Προσωπικού της ι. Μητροπόλεως π. Θεόδωρο Σχοινά, ευλόγησαν και έκοψαν την πίττα της ΄Ενωσης.

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου συνεχάρη και ευχαρίστησε την ΄Ενωση για την συνεργασία και την αρωγή της προς την Εκκλησία και πρόσθεσε, ότι: «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανυπότακτος και θερμός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, υποστήριζε, ότι ο λαός δεν προσκυνάει, στηριζόμενος στις επιταγές της Εκκλησίας που έλεγε ότι δεν γονατίζουμε, ούτε και την Κυριακή, γιατί είναι η ημέρα της Ανάστασης. Και γι’ αυτό έδινε το μήνυμα: «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», δηλαδή όσους προσκυνούσαν τον κατακτητή». Και πρόσθεσε:

«Εμείς προσκυνάμε μόνο τους νεκρούς, όπως αυτούς που τιμήσαμε προ ολίγου και κανένα κατακτητή, οι οποίοι όσο και αν προσπάθησαν να μας γονατίσουν επί 3.000 χρόνια, εμείς στεκόμαστε και θα στεκόμαστε όρθιοι»!

4

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Ακολούθησε το συγκλονιστικό αφιέρωμα του καθηγητού κ. Γεωρ. Πραχαλιά (φ. 4) για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που περιέγραψε παραστατικά τον πόνο, το πάθος, τους εξευτελισμούς και τη δικαίωση τελικά της κορυφαίας φυσιογνωμίας της Επανάστασης του 1821, μέσα από τέσσερα κεφάλαια:

Της γέννησης και ενηλικίωσης του Πολέμαρχου της Ελευθερίας, Τη φυγή και την παραμονή του στην Ζάκυνθο, Την επιστροφή του στον Μωριά μέχρι τον τερματισμό της Επανάστασης . Και την περίοδο της απελευθέρωσης μέχρι το θάνατό του.

«ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ»!

Μάλιστα έκανε μια αναγωγή των έργων και των λόγων του μοναδικού και αγέρωχου αυτού Έλληνα μέχρι το σήμερα, για να τονίσει με σημασία, ότι:

«Σε όσους είναι έτοιμοι να αλληλοσπαραχθούν, εντός της χώρας, στις προσεχείς εκλογές, αναβιώνοντας εμφυλιοπολεμικές πρακτικές, ο Γέρος έλεγε: «Να έχετε την ευχή μου και να είστε μονιασμένοι»!

 


Την ομιλία διάνθιζε με απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών η καθηγήτρια βυζαντινής μουσικής κα Μύριαμ Μαρίνου και απαγγελίες έκαναν η κα Ελένη Κατσαπρακάκη και η μικρή Γεωργιαλένα Δημητρακοπούλου.

Το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του ακροατηρίου με την ολοκλήρωση της ομιλίας, επαύξησαν με τις συγχαρητήριες ομιλίες τους οι αντ/ρχοι κ.κ. Παναγιώτης Λύκος και Τάσος Θεοδωράκος, που χαρακτήρισαν εμπεριστατωμένη, μοναδική και ανεπανάληπτη την ομιλία και την εκδήλωση.

Ο κ. Θεοδωράκος μάλιστα είπε, ότι «τα μηνύματα του Κολοκοτρώνη προκάλεσαν τον προβληματισμό μας και μας κατέστησαν πιο υπερήφανους». Και επισήμανε την απουσία από την αίθουσα, του μεταστάντος Δημήτρη Παυλόπουλου, θείου του Προέδρου της ΄Ενωσης, που υπήρξε ο καθοδηγητής, ο σύμβουλος, ο συμπαραστάτης, ο Μέντορας, στην πορεία της ζωής του.

7

 Το χορευτικό συγκρότημα της ΄Ενωσης απέσπασε κολακευτικά σχόλια με την έξοχη εκτέλεση εθνικών χορών. Χειροκροτήθηκε θερμά ο κ. Λώλος που έσυρε πρώτος το χορό.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Η υφυπ. Εργασίας κα Μαρία Συρεγγέλα, ο αντ/ρχος κ. Γεωρ. Τσίνας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Αεράκη, Α. Αϊβάτογλου, Θ. Αναγνωστόπουλος, Γ. Αυγουστίδης, Α. Καλλιάφας (και υποψήφιος βουλευτής) κ.ά., οι υποψ. βουλευτές κ.κ. Α. Βαθιώτης, Δ. Καλογερόπουλος, Χ. Καραθάνος, Ο. Σαγιάκου, η πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Περιστερίου κα Β. Λιλυμπάκη, ο εκπρόσωπος του αναπληρ. υπ. Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κ. Βασίλης Ασημακόπουλος, πάρα πολλοί κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων κ.ά.

 

Δ.Λ.

 

(ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023)

 • LAKIWTIS
 • LAKIWTIS
 • MANULES
 • ASDA

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ