• smart
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΛΑΜΠΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ «25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΡΧΗ

 Όλα ταίριαξαν θαύμα! Η λαμπρότερη μέρα, με την λαμπρότερη εθνική εορτή και πρωταγωνιστές τα λαμπρότερα νιάτα! ΄Ετσι πέρασε στην ιστορία άλλη μια εκδήλωση τιμής στην Εθνική μας Επέτειο της «25ης Μαρτίου 1821», που διοργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου στις 25.3.2023

Το αποκορύφωμα όπως πάντα, η μαθητική παρέλαση στη λεωφ. Παν. Τσαλδάρη, που εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε από επισήμους και πολίτες.

Αντιπροσωπείες μαθητών και στελεχών από τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, εθνικοτοπικούς κ.ά. φορείς, έκαναν μια άψογη διέλευση και προσέφεραν την αίγλη και την επισημότητα που απαιτούσε η επέτειος της απελευθέρωσής μας από ζυγό 400 χρόνων.

Στο βάθρο των επισήμων η Ελληνική σημαία με τις παραστάτιδες μαθήτριες, ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΥΝΑΛ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Λώλος, ο αντ/ρχος Παιδείας κ. Αναστ. Θεοδωράκος, ο τ. δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος, πολιτευτές, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, φορέων κ.ά., οι οποίοι με βλέμμα θαυμασμού, χειροκρότησαν θερμά τις διελεύσεις, μαθητών και καθηγητών σε μια παρέλαση διάρκειας λόγω του πλήθους των σχολείων που διαθέτει ο Δήμος μας.

Παιάνισε η δημοτική μας φιλαρμονική και την όλη διεξαγωγή, που διακρίθηκε για την υποδειγματική αρτιότητα και την τάξη, επιμελήθηκαν οι αντ/ρχοι Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας κ. Γεωρ. Τσίνας και Πόλης κ. Βασίλης Μπέτσης, συνεπικουρούμενοι από τους γυμναστές κ.κ. Νίκο Καραμπέρη (8ο Λύκειο) και Σπύρο Μαντζούκη (10ο Λύκειο).

Το εορταστικό πρόγραμμα που κατάρτισε ο Δήμος περιλάμβανε γενικό σημαιοστολισμό της πόλης (δημόσια καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, νομικά πρόσωπα και οργανισμούς δημοσίου δικαίου, τράπεζες, κ.λ.π.), κεντρικούς δρόμους, πλατείες κ.ά.

Ακόμη φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 24ης έως και της 25ης Μαρτίου 2023 όλων των προαναφερθέντων κτηρίων.

Την Παρασκευή 24.3.2023, έγιναν επίκαιρες ομιλίες σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, οργανισμούς, Ν.Π.Δ.Δ. και,

Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, οδηγούς σωματεία, συλλόγους κ.ά. στο Ηρώο (πλατεία Δημοκρατίας).

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μετά την προσέλευση των επισήμων,

επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του Δημάρχου Περιστερίου (παραθέτουμε στο τέλος της περιγραφής),καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων του 1821 και λήξη με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Ανήμερα στις 25.3.2023 το πρόγραμμα περιλάβανε:

Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ι.ν. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Δέηση στη μνήμη της Ηρωικής Γενιάς του 1821 στο Ηρώο της πόλης, καταθέσεις στεφάνων και λήξη με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση που προαναφέραμε, για την οποία τα λόγια περιττεύουν και αποτυπώνουν εύγλωττα οι εικόνες, που παραθέτουμε.

Το απόγευμα στις 6.30 μ.μ. έλαβε χώρα η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την οποία συνόδευσαν ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το Δήμαρχο Περιστερίου, αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Σ., οι Ιερείς της Μητροπόλεως Περιστερίου και πλήθος κόσμου.

*

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης μάς είπε:

«Σήμερα συγκινηθήκαμε καμαρώνοντας τα νιάτα της πόλης, που έλκουν την καταγωγή τους από την ηρωική γενιά του 1821, να τιμούν τους θεματοφύλακες της ελευθερίας μας και να αποδεικνύουν, ότι είναι γνήσιοι απόγονοί τους.

Αυτά τα παιδιά είναι το καλύτερο Περιστέρι, όπως συνηθίζω να λέω και που κατ’ επέκταση είναι η καλύτερη Ελλάδα»!

 

Ο αντ/ρχος Οικονομικών κ. Αλέξης Σταυρούλιας μάς είπε: «Θαυμασμός για τα νιάτα της πόλης μας, για το καλύτερο Περιστέρι!

Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς!

Σήμερα τιμούμε τους προγόνους μας, τους Αγωνιστές του 1821, που μας πρόσφεραν ελευθερία και κράτος και όλους αυτούς που μετέπειτα, μεγάλωσαν την πατρίδα και δούλεψαν σκληρά για την ευημερία της!

Όμως σήμερα είναι και Θρησκευτική Εορτή, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγάλο αυτό εκκλησιαστικό γεγονός εορτάζεται μαζί με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ορθοδοξία και Ελλάδα συμπορεύονται εδώ και 202 χρόνια!

Μην ξεχνάμε ποτέ ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα μαρτύρων υπέρ της Πίστεως και Ηρώων υπέρ της Πατρίδος! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»!

*

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κα Νάντια Γιαννακοπούλου μάς είπε: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη για όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του Περιστερίου, που συμμετείχαν στην παρέλαση για να γιορτάσουμε την εθνική μας εορτή της εξέγερσης των Ελλήνων απέναντι στον τουρκικό ζυγό.

Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον μας, μάς κάνουν υπερήφανους με τις αρχές και τις αξίες μας, για όλη αυτή την απίστευτη ιστορία μας, κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία»!

ΔΛ

 

*

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ (24.3.2023)

«Αγαπημένα μου παιδιά,       

Σήμερα είναι μέρα μείζονος εθνικής τιμής και περηφάνιας για την πόλη, την κοινωνία των συμπολιτών μας, για την πατρίδα μας την Ελλάδα και τους Έλληνες απανταχού.

1821, ορόσημο της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Η δάδα της λευτεριάς άναβε σιγά-σιγά μέσα στις φλέβες των Ελλήνων καπεταναίων και οπλαρχηγών, όπως και των χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών, των πιστών και των προσηλωμένων στα όσια και τα ιερά της πατρίδας και της θρησκείας μας.

Και έφτασε εκείνη η ιερή, όσο και συγκλονιστική στιγμή, όπου ο ιστορικός Έλληνας δεσπότης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, πλημμυρισμένος από την πανέτοιμη και ηρωική ψυχή, όχι μόνο των παρισταμένων, αλλά μαζί και όλων των Ελλήνων που διψούσαν για λευτεριά, βροντοφώναξε στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας,

το μεγαλειώδες και ξακουστό «ή ελευθερία ή θάνατος»!

Έτσι φούντωσε η φλόγα του επαναστατικού αγώνα, μέσα από μια σειρά περίτρανα ανδραγαθήματα ελληνικών φυσιογνωμιών, απαράμιλλου εθνικού διαμετρήματος, που σφράγισαν την ελληνική ιστορία εις τους αιώνες των αιώνων και χάρισαν την λευτεριά στο Ελληνικό Γένος.

Ο βάρβαρος και πρωτόγονος κατακτητής, πήρε μαθήματα πατριωτισμού, γραμμένα με το αίμα της αυτοθυσίας των μεγάλων και μοναδικών ηρώων, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Οι Έλληνες ύψωσαν τα λάβαρα της λευτεριάς και την τιμή των όπλων τους, δαμάζοντας έτσι και κατατροπώνοντας τις πανστρατιές του κατακτητή, όσο αμέτρητες κι αν ήταν.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Ελλάδα και υποταγή είναι αδύνατον να συνυπάρξουν.

Όπως επίσης στάθηκε αδύνατον, οι Έλληνες να αλλαξοπιστήσουν, όσο κι αν ήταν μακροχρόνιος και τυραννικός, ο εχθρικός ζυγός.

Αγέρωχο και σθεναρό πατριωτικό φρόνημα. Ρωμαλέα και ακατανίκητη ψυχή. Αταλάντευτη προσήλωση σε αξίες και αρχές. Πίστη ακλόνητη σε ελευθερία και θρησκεία. Αγώνας μέχρις εσχάτων υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Όλα αυτά σφηνωμένα βαθιά μέσα στην καρδιά και την ύπαρξη όλων των Ελλήνων, ανέδειξαν τον ένα, τον μεγάλο στρατηγό, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Τον άθλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια και το περίφημο που εσαεί θα τον δοξάζει «Έφιππε μεγάλε στρατηγέ, ‘συ δίδαξες μοναδικά τον κόσμο όλο, πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι»!

Στα πατήματά του ακολούθησαν και οι διαπρεπείς Έλληνες, όπως και οι ταγμένοι επίσης στην Ελλάδα και την ελευθερία της: Μακρυγιάννης, Μπότσαρης, Καραϊσκάκης, Μαντώ Μαυρογένους, Μπουμπουλίνα - Λασκαρίνα των Σπετσών, Μιαούλης, Κανάρης, Παπαφλέσσας, Πλαπούτας, Δεληγιάννης, Ανδρούτσος και τόσοι άλλοι…

Όλοι τους καταχωρημένοι με αιχμηρό και ανεξίτηλο κοντυλοφόρο στους βαρυσήμαντους τόμους της αθάνατης ελληνικής ιστορίας.

Μια τέτοια μέρα λοιπόν, όπως η σημερινή, που περιβάλλομαι από εσάς, τα δυναμικά, τα αγαπημένα νιάτα της πόλης του Περιστερίου και η καρδιά μου πάλλεται από την έπαρση της ελληνικής σημαίας και όλους εσάς τους σημαιοφόρους των σχολείων της πόλης μας και τους στυλοβάτες του ελληνικού μέλλοντος, έχω χρέος, ως Δήμαρχος, παράλληλα όμως ως δεύτερος πατέρας σας και σύμβουλος αγάπης προς εσάς, να σας στρέψω σ’ όλους εκείνους τους Ήρωες, όπως και τα κατορθώματά τους.

Σε όσα κατέθεσαν στον βωμό της ελευθερίας, της ένδοξης ιστορίας και του εκθαμβωτικού πολιτισμού της Ελλάδας.

ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΙΔΟΣΗΣ, ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗΣ

Για να συνεχιστούν όλα αυτά, ακέραια και αλώβητα, δική σας υποχρέωση, αγαπημένα μας παιδιά, είναι η γνώση και η αρετή.

Το ήθος, η πίστη και η επιμονή σε στόχους επίδοσης, διάκρισης και υπεροχής.

Η πορεία σας για το αύριο, πρέπει να συνοδεύεται από προϋποθέσεις ανταγωνιστικές, φερέγγυες και αξιόπιστες.

Η πόλη μας, η κοινωνία μας και η πατρίδα μας, σε ‘σας στηρίζουν όλες τις προσδοκίες και όλες τις ελπίδες τους.

Η ελληνική ιστορία χρειάζεται μέσα από ‘σας, ισχυρή πυγμή και ατρόμητη δύναμη, αλεξίσφαιρο σθένος και τόλμη νικηφόρα, για να συνεχίζει να ταξιδεύει και να μονοπωλεί ανά τον κόσμο και τον χρόνο, το υπέρ εκείνης δογματικά και αποκλειστικά κατοχυρωμένο «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»!

Ζήτω στην 25η Μαρτίου 1821!

Ζήτω στην Ελλάδα και τους Έλληνες!

Ζήτω στην αθάνατη ελληνική ιστορία!

Ζήτω στους Έλληνες του τότε και του σήμερα, που συνεχίζουν απτόητοι να αντιστέκονται σε κάθε κρίση, κάθε κίνδυνο και κάθε επιβουλή!

Όλοι μαζί, ενωμένοι, αλληλέγγυοι, αξιόμαχοι και αφοσιωμένοι στης πόλης και της πατρίδας μας τους τοπικούς, αναπτυξιακούς και εθνικούς στόχους, θα βγούμε μπροστά και θα συνεχίσουμε παντοτινά και επάξια «να κρατάμε Θερμοπύλες», τόσο ως Έλληνες και ως συμπολίτες, όσο και ως άνθρωποι.

Χρόνια πολλά σε όλους».

 

(ΜΑΡΤΙΟΣ 2023)

  • LAKIWTIS
  • GAVRAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ