• VELPA
 • PANAGOPOULOS
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • ΛΕΩΝΙΑ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • DR. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΛΑΛΕΝΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Οι Περιστεριώτες χαίρονται -και εξυπηρετούνται- από τις 5.4.2013 τους δύο νέους Σταθμούς Μετρό «Περιστέρι» και «Ανθούπολη», που θυμίζουν στους σημερινούς απόμαχους της εργασίας, τη συγκοινωνιακή ταλαιπωρία τους για να κατέβουν στο κέντρο και να κυνηγήσουν το μεροκάματο. Άς μην αναφέρουμε ότι σήμερα που έχουμε καλή συγκοινωνία, δεν υπάρχουν δουλειές…

Έτσι επιχειρούμε, μια και αυτό το κολοσσιαίο έργο γίνεται μια φορά στα 100 χρόνια, μια ιστορική αναδρομή, που ήταν για τους Περιστεριώτες «σκωτσέζικο ντους», μια χαρά και μια λύπη, για να θυμηθούμε μαζί ποιοι συνέβαλαν, τι συνέβη και πώς «κυοφορήθηκαν» στα σπλάχνα του Περιστερίου τα… «τρίδημα», που αναστάτωσαν τη ζωή μας προς το κάλλιστο, όχι απλά προς ο καλύτερο…

Η υπόθεση του Μετρό ξεκινάει από το 1975.

24.10.1976: Η Διοίκηση του Δ. Φωλόπουλου διοργανώνει ευρεία σύσκεψη γα το συγκοινωνιακό, στο Δημαρχείο Περιστερίου. Παραβρίσκονται μόνο οι βουλευτές -ενώ είχαν προσκληθεί όλοι της Β’ Αθήνας- κ.κ. Απ. Κακλαμάνης και Κ. Κάππο και εκπρόσωποι 43 φορέων. Εκεί αφού συζητείται και αξιώνεται η επέκταση της γραμμής Περιστερίου- Πετραλώνων, από τη στάση Θεμιστοκλέους (που βρισκόταν), στην πλατεία Νεκροταφείου, πέφτει αμυδρά και η ιδέα -αγνώστου πατρός, δεν θυμόμαστε- της επέκτασης του Μετρό στο Περιστέρι.

8.11.1976: Η ΗΛΠΑΠ αε, γνωστοποιεί στο Δήμο Περιστερίου, ότι επίκειται η αγορά 124 αυτοκινήτων τρόλεϊ με «κλήρινγκ» από τη Σοβιετική Ένωση και θα δρομολογήσει ορισμένα μέχρι το κέντρο του Περιστερίου, που έχει άμεση συγκοινωνιακή ανάγκη.

Το δε το θέμα του Μετρό, που διατυπώθηκε στο σχετικό ψήφισμα, θα το διαβιβάσει στο Υπ. Συγκοινωνιών.

Υπέρμαχος της επέκτασης του Μετρό στο Περιστέρι, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Βαγγέλης Γιαννόπουλος, ο οποίος το προωθεί και πιο πάνω, αφού στις 27.2.1978 εκλέγεται πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

8.2.1978: Το ζήτημα παίρνει σοβαρή υπόσταση, όταν παραδίδεται στον υπ. Συγκοινωνιών κ. Αλ. Παπαδόγγονα, η γενική έκθεση κατασκευής του Μετρό, από τρεις γαλλικές εταιρείες, σε συνεργασία με Έλληνες τεχνικούς, που προβλέπει δυο Γραμμές με 12 σταθμούς.

Η μελέτη προβλέπει η πρώτη Γραμμή θα ξεκινάει από Περιστέρι και να καταλήγει στη Δάφνη. Και η δεύτερη Γραμμή από το Γηροκομείο να καταλήγει στο Αιγάλεω.

Το Υπουργείο δεσμεύεται μέχρι 28.2.1978 να υποβάλει τις αντιπροτάσεις του για επιβεβαίωση των επιθυμητών διαδρομών και την προτεραιότητα της σύνταξης μελέτης για κάθε Γραμμή. Οι μελετητές πρέπει να παραδώσουν μέχρι το Νοέμβριο 1978 τη μελέτη της Γραμμής 1 και μέχρι τον Ιούνιο 1979 τη μελέτη της Γραμμής 2.

20.7.1978: Ο υπ. Συγκοινωνιών κ. Αλ. Παπαδόγγονας ανακοινώνει, ότι το Περιστέρι μένει έξω σε πρώτη φάση, από τη Γραμμή 2. Οι τελικές προτάσεις του Υπουργείου προβλέπουν επέκταση της μιας Γραμμής από Μοναστηράκι στο Αιγάλεω και της άλλης από Σταθμό Λαρίσης στα Σεπόλια.

Η ανακοίνωση αναφέρει, ότι το Περιστέρι, που «είναι πολυάνθρωπη περιοχή και δεν εξυπηρετείται άρτια από πλευράς συγκοινωνιακής» θα συνδεθεί μετά το 1985.

Το θέμα με αίτηση του δημοτ. συμβούλου κ. Παρ. Φιλιππάκου, που συνυπέγραφε ο δημοτ. σύμβουλος Θεοδ. Γκίνης, έρχεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, την 21.7.1978.

Ο κ. Π. Φιλιππάκος στηλιτεύει την απαράδεκτη μεταχείριση σε βάρος του Περιστερίου από πλευράς κυβέρνησης ενώ έχει απόλυτη συγκοινωνιακή προτεραιότητα και προτείνει τη σύσταση επιτροπής, που θα κάνει παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς, με στόχο την εφαρμογή του αρχικού σχεδίου, που ακόμη και οι ξένοι Οίκοι αναγνώρισαν σαν δικαίωμα του Περιστερίου την επέκταση του Μετρό.

Ο δήμαρχος Δημ. Φωλόπουλος αναφέρεται στις ενέργειες του Δήμου για τη σύνδεση του Περιστερίου με το Μετρό, καθώς το 80% του πληθυσμού του είναι εργαζόμενοι και μετακινούνται καθημερινά προς το κέντρο και τις άλλες συνοικίες του λεκανοπεδίου.

Τελικά συγκροτείται επιτροπή από τους Ζερβάκη, Αγγελάκο, Αντωνάκο, Βεντούρη, Γκίνη, Κομνηνό, Παπανδρέου, Πανταζίδη, Τζιβίσκο, Τσιώκο και Φιλιππάκο, για να προχωρήσει στις αναγκαίες παραστάσεις για την εφαρμογή του αρχικού σχεδίου.

Στο ψήφισμα του το δημοτικό συμβούλιο, προς την Κυβέρνηση και το Υπ. Συγκοινωνιών, διαμαρτύρεται έντονα, γιατί το Περιστέρι, κατ’ εξοχήν εργατούπολη και δεύτερος δήμος σε πληθυσμό στο λεκανοπέδιο, εξαιρείται του δικτύου Μετρό και τους καλεί να εφαρμόσουν το αρχικό σχέδιο, που όχι μόνο περιλάμβανε το Περιστέρι, αλλά του έδινε και προτεραιότητα.

Ακολουθεί «βροχή» κατάθεσης Ερωτήσεων στη Βουλή από βουλευτές της Αντιπολίτευσης (Στ. Παναγούλης, Ι. Ζαφειρόπουλος. Μ. Μερκούρη, Ε. Αλεξανδρής, Η. Κατριβάνος, Κ. Μπαντουβάς. Λ. Κύρκος, Δ. Μαυροδόγλου, Μ. Δαμανάκη, Ν. Κεπέσης, Κ. Κάππος κ.ά.) που περιλαμβάνουν το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου. Μεταξύ αυτών Ερώτηση καταθέτει και ο Περιστεριώτης κυβερνητικός βουλευτής Θάνος Τσουκαντάς.

23.11.1978: Ο βουλευτής κ. Απ. Κακλαμάνης του αναφέρει σε Ερώτησή του προς τον υπ. Συγκοινωνιών, ότι το Περιστέρι με πληθυσμό 200.000 κατοίκους «εξυπηρετείται» με 34 λεωφορεία μόνο και οι εργαζόμενοι για να είναι έγκαιρα στις δουλειές τους ξεκινάνε 2 ώρες πριν από το σπίτι τους. Και ότι η εξαίρεση του Περιστερίου από την επέκταση του Μετρό γίνεται για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.

6.12.1978: Ο υπ. Συγκοινωνιών κ. Αλ. Παπαδόγγονας τού απαντάει ότι πράγματι η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των Περιστεριωτών είναι ανεπαρκής και το Υπουργείο μελετά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη βελτίωσή της.

2.2.1079: «Σταυροφορία» για την ένταξη του Περιστερίου στη μελέτη επέκτασης του Μετρό αναλαμβάνει και η Τοπική Επιτροπή της «Νέας Δημοκρατίας» Περιστερίου, ο πρόεδρος της οποίας Νικ. Βαρδακώστας, με τους Νικ. Τσακίρη, Δημ. Σταυρόπουλο και Παρ. Φιλιππάκο επισκέπτεται υπουργούς και βουλευτές της Κυβέρνησης.

5.11.1979: Ο υπ. Συγκοινωνιών κ. Αλ. Παπαδόγονας σε συνάντησή τους με την πιο πάνω επιτροπή, υπόσχεται να μελετήσει το θέμα της επέκτασης του Μετρό προς Περιστέρι, με τη επιφύλαξη της έγκρισης του σχετικού ποσού από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, που ανέρχεται στα 1,5 δις. δραχμές ανά κατασκευαζόμενο χιλιόμετρο.

Η Επιτροπή επιμένει στην ένταξη με το αιτιολογικό, ότι είτε αύριο είτε σε 50 χρόνια. εν όψει της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, θα δοθεί κάποτε η ευκαιρία χρηματοδότησης και εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κάποια κατασκευαστική εταιρεία.

6.2.1980: Εξαγγελία -«μπαρούφα»- του υπ. Συγκοινωνιών κ. Α. Παπαδόγγονα, ότι μελετάται η σύνδεση με Μετρό, υπόγεια και εναέρια (μονοραίηλ) του Περιστερίου με το Πέραμα(!) για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων των δύο περιοχών. Τη φαιδρότητα διαδέχεται η αγανάκτηση…

20.8.1980: Συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο για την ανάθεση στους ΗΣΑΠ ΑΕ των μελετών για την κατασκευή των Γραμμών Μετρό.

Ο βουλευτής της ΕΔΗΚ Κων. Μπαντουβάς αναφέρει κατηγορηματικά, ότι το συγκοινωνιακό πρόβλημα θα έπρεπε πριν από πολλές δεκαετίες μα είναι αντικείμενο μελέτης των κυβερνήσεων και πριν αναπτυχθούν σε πολυπληθείς περιοχές συνοικίες, όπως το Περιστέρι που έχει 250.000 κατοίκους και έχει απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης του με Μετρό.

1.2.1981: Την απόλυτη ανάγκη επέκτασης του Μετρό προς το Περιστέρι επισημαίνει σε ομιλία του στον κινημ. «Κύπρος», ο βουλευτής του ΚΚΕ Εσωτ. Λεων. Κύρκος, σε συγκέντρωση που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση, για τα προβλήματα του Περιστερίου.

9.3.1982: Ο υπ. Συγκοινωνιών Ευαγ. Γιαννόπουλος ανακοινώνει, μετά από σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης, οριστικά και κατηγορηματικά, ότι η Γραμμή 2 του Μετρό Δάφνη- Σεπόλια θα επεκταθεί σε πρώτη προτεραιότητα μέχρι το κέντρο του Περιστερίου.

5.6.1983: Το τεχνικό τμήμα του ΗΛΠΑΠ ανακοινώνει ότι εκπονεί κατασκευή Γραμμών Μετρό 200 χιλιομέτρων. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 1987. Η διέλευση των γραμμών θα συνεξετασθεί από το Υπουργείο, τον ΟΑΣ και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανακοινώνεαι, ότι η Γραμμή 2 από Σεπόλια θα επεκταθεί σίγουρα στο κέντρο του Περιστερίου, με πιο πιθανή κατάληξη στον Αγ. Ιερόθεο.

30.6.1983: Ομιλία στην κεντρική πλατεία Περιστερίου πραγματοποιεί υπ. Εργασίας Ευαγ. Γιαννόπουλος, στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τη 19μηνη πορεία της κυβέρνησης, στην οποία αναφέρει το Περιστέρι σαν δεύτερη πατρίδα του και τις προσπάθειές του να επεκταθεί το Μετρό μέχρι το κέντρο της πόλης.

16.6.1984: Συγκέντρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο ξενοδ. «Πάρκ», στην οποία παρευρίσκονται ο δήμαρχος κ. Θ. Δημητρακόπουλος και πολλοί δημοτ. σύμβουλοι.

Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου εξαγγέλλει 5ετές πρόγραμμα κατασκευής του Μετρό από το 1986.

Την επομένη η εφημ. «Αυριανή» γράφει αποκλειστικά, ότι προβλέπεται στα σχέδια η σύνδεση Περιστερίου- Ελληνικού, προϋπολογισμού 17 δισ. δραχμών.

18.9.1983: Ανοικτή συζήτηση πραγματοποιείται στην πλατεία Δημαρχείου, με συμμετοχή εκπροσώπων του υπ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, συνοικιακών συμβουλίων και λαού.

Η σύμβουλος του υπ. Χωροταξίας κ. Ηλ. Μπεριάτος ανακοινώνει αναβάθμιση του Περιστερίου, με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, με Σταθμό Μετρό, πεζοδρόμηση δρόμων, εμπορικό κέντρο στο Άλσος κ.λπ.

17.10.1984: Από το υπ. Συγκοινωνιών ανακοινώνεται η δημοπράτηση της κατασκευής του Μετρό στο τέλος του 1984, που θα συνδέσει το Περιστέρι με τη Γλυφάδα (Αεροδρόμιο) μέσω Δάφνης και Σεπολίων, προϋπολογισμού 20 δισ. δραχμών.

11.12.1984: Αλλαγή του σχεδιασμού της Γραμμής μετρό εξαγγέλλει ο υπ. παρα των Πρωθυπουργώ κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ότι η Γραμμή 2 θα συνδέει το Περιστέρι με την Ηλιούπολη, μήκους 12,5 χιλιομ. κόστους 48 δισ. δραχμών. Η κατασκευή θα ξεκινήσει στο τέλος 1985 και θα ολοκληρωθεί σε μια 10ετία. Η θέση του Σταθμού Μετρό στο Περιστέρι μελετάται…

26.6.1985: Ο υπ. Δημ. Έργων Ε. Κουλουμπής, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνει την έναρξη κατά προτεραιότητα της Γραμμής Περιστέρι – Ηλιούπολη, που θα ολοκληρωθεί το 1992.

23.9.1985: Ενημερωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συνέχεια ανακοινώνει, ότι η Γραμμή Περιστέρι- Ηλιούπολη, μήκους 13,1 χιλιομ. θα κοστίσει 50 δισ. δραχμές και θα λειτουργήσει το 1993.

Ο αρχιμηχανικός των ΗΣΑΠ Κ. Βασιλειάδης, γνωστοποιεί ότι η γραμμή προς Περιστέρι θα είναι 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και κάτω από την κοίτη του Κηφισού. Η διάνοιξη θα γίνει με μετροπόντικα. Η προεπιλογή της αναδόχου εταιρείας θα γίνει την 1.11.1985 και η εγκατάστασή της θα γίνει τον Ιούνιο του 1985.

11.8.1986: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ελληνοβρετανικής κοινοπραξίας, που θα εκπονήσει τις μελέτες για το Μετρό Αθηνών, αντί ποσού 400 εκατ. δραχμών.

Η Γραμμή Περιστέρι- Ηλιούπολη θα είναι μήκους 13 χιλιομ. με 15 Σταθμούς και θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια.

1.7.1987: Ο δήμαρχος Δημ. Φωλόπουλος, σε σύσκεψη όλων των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, ζητάει από την παριστάμενη υπ. Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, τη βοήθειά της για την έλευση του Μετρό στο Περιστέρι, ώστε να πάρει άνθηση ο Δήμος και να πάψει να είναι «πρωτεύουσα της ανεργίας»!

3.7.1991: Ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Στεφ. Μάνος φέρνει και ψηφίζει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση της «Μετρό Αθηνών» ΑΕ. Εκεί προσθέτει τροπολογία σαν άρθρο 11 του νομοσχεδίου για την επέκταση του Μετρό από τα Σεπόλια που προέβλεπε το νομοσχέδιο σαν τερματικό σταθμό, στο Περιστέρι και την ένταξή του στη Γραμμή Περιστέρι- Γλυφάδα.

28.3.1993: Συζητείται στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης και σε αιτίαση της αντιπολίτευσης ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Στεφ. Μάνος διαβεβαιώνει ότι το Μετρό θα επεκταθεί μέχρι το Περιστέρι.

30.3.1993: Το θέμα του Μετρό έρχεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, μετά από γνωστοποίηση της «Αττικό Μετρό» ΑΕ, ότι η πρόβλεψη του τερματικού σταθμού της Γραμμής 2 ορίζεται στα Σεπόλια.

Ο δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος με επιστολή του ζητάει διευκρινίσεις για το θέμα, γιατί ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ρ. Μωυσής του γνώρισε, ότι το ελληνικό δημόσιο με το Ν. 1955/91 εξασφάλισε χρηματοδότηση από την ΕΟΚ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για κατασκευή της Γραμμής 2 του Μετρό από Δάφνη μέχρι Σεπόλια.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΕΟΚ και της «Αττικό Μετρό» σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι υπεύθυνοι για πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε να περιληφθεί και η επέκταση προς Περιστέρι.

Τη δέσμευσή του να συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή εκφράζει και ο παριστάμενος βουλευτής και δημοτ. σύμβουλος Περιστερίου κ. Παν. Αδρακτάς.

22.7.1994: Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος μεταβαίνει με αντιπροσωπεία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Βρυξέλλες και σε συνεννόηση με στελέχη της 16ης Δ/νσης του ΥΠΕΧΩΔΕ παίρνει διαβεβαίωση, ότι: Η επέκταση του Μετρό στο Περιστέρι περνάει από 5η προτεραιότητα σε 1η . Η σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο 1995, η επέκταση από Σεπόλια στο Περιστέρι είναι 3 χιλιόμετρα, οι ενδιάμεσοι Σταθμοί θα είναι Αγ. Αντώνιος και το κέντρο του Περιστερίου και τερματικός σταθμός η Στάση Θεμιστοκλέους!

21.9.1994: Εκπρόσωπος της «Αττικό Μετρό» δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντένα», ότι η Γραμμή 2 του Μετρό… ακρωτηριάζεται και ο τερματικός σταθμός του Μετρό θα είναι στα Σεπόλια.

Ακολουθεί γενική αναστάτωση, που επιτείνεται με δημοσιοποίηση επιστολής του προέδρου της «Αττικό Μετρό» Λ. Κίκηρα, προς τον εκπρόσωπο της ΕΟΚ Μακ Κένα, ότι στο πρόγραμμα κατασκευής του Μετρό ύψους 250 δισ. δραχμών του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2 δεν μπορούν να συμπεριληφθούν και οι επεκτάσεις.

Ο δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος διαβεβαιώνει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ότι από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ τον διαβεβαίωσαν ότι η επέκταση προς Περιστέρι περιλαμβάνεται στο υποπρόγραμμα επεκτάσεων του «Αθηναϊκό Μετρό».

16.4.1995: Συγκέντρωση –συζήτηση διοργανώνει η Β1 Σ.Ε.Ν. της «Πολιτικής Άνοιξης» στο θέατρο «Ξυλοτεχνία», παρουσία του βουλευτού του Κόμματος Ανδρ. Λεντάκη, του π. δημάρχου Δ. Φωλόπουλου και πολλών αντ/ρχων και δημοτ. συμβούλων της Παράταξης Θ. Δημητρακόπουλου, επίσης των κ.κ. Κ. Καράμπελα, Γ. Κουλούρη και Π. Φιλιππάκου. Θέμα η επέκταση του Μετρό στο Περιστέρι.

Ψυχρολουσία ήταν η ομιλία του προέδρου της «Αττικό Μετρό» ΑΕ Λεων. Κίκηρα, που τόνισε με σαφήνεια και ρεαλιστικά, ότι:

Το έργο του Μετρό είναι της τάξης των 2 δις. ευρώ (600 δισ. δραχμές). Βρίσκεται στο 30% της συνολικής εκτέλεσης και απορροφά 100 εκατ. δραχμές την ημέρα!

Στις προτάσεις πρώτης προτεραιότητος ήταν η κατασκευή σταθμών στον Αγ. Αντώνιο, στην κεντρική πλατεία Περιστερίου και στη συμβολή Θηβών & Αναπαύσεως. Η πρόταση υπεβλήθη στην ΕΟΚ για έγκριση η οποία ενέκρινε μόνο την εκπόνηση μελετών του κυρίως έργου. Για τις προεκτάσεις είπε, ότι αυτές θα γίνουν αν μείνουν αδιάθετα κονδύλια και αυτό θα είναι γνωστό στα μέσα στο 1996, οπότε θα εξετασθεί η επέκταση προς Περιστέρι.

Διαβεβαίωσε ότι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων προβλέφθηκε η κατασκευή «τυφλής γραμμής», ώστε αν εξασφαλισθούν πιστώσεις να μπορεί να περάσει η Γραμμή κάτω από τον Κηφισό για Περιστέρι…

4.5.1995: Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Θ. Δημητρακόπουλος στέλνει επιστολή στην «Αττικό Μετρό» και ζητάει από τον Λεων. Κίκηρα υπεύθυνη ενημέρωση, τονίζει την αναγκαιότητα της επέκτασης του Μετρό προς Περιστέρι και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, η απάντηση των Περιστεριωτών θα είναι κινητοποιήσεις κ.λπ.

15.6.1995: Ο δήμαρχος κ. Θ. Δημητρακόπουλος ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο για τη ματαίωση της επέκτασης του Μετρό προς Περιστέρι και προτείνει την έγκριση έντονου ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Ο δημοτ. σύμβουλος κ. Π. Φιλιππάκος επικρίνει τον κ. Δημητρακόπουλο για ολιγωρία και ενέργειες κατά των συμφερόντων του Δήμου, γιατί ενώ γνώριζε από 5μήνου το αρνητικό της υπόθεσης από απαντήσεις του αναπληρ. υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Γείτονα σε Ερωτήσεις βουλευτών, άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος του εργατόκοσμου του Περιστερίου.

Τελικά εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε οξύ τόνο που προειδοποιούσε για δυναμικές κινητοποιήσεις κ.λπ.

6.2.1996: Ο δημοτ. σύμβουλος κα μέλος του Δ.Σ. του Ο.Α.Σ. κ. Γιάνννης Καφετζής, στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Λεων. Κίκηρα, στην οποία το γνωρίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

Μετά 14 χρόνια από την εξαγγελία του τότε υπ. Συγκοινωνιών Ευαγ. Γιαννόπουλου, ότι το Μετρό θα έλθει στο Περιστέρι, η υπόθεση μένει όνειρο. Απαριθμεί τα περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά πλεονεκτήματα της λειτουργίας του Μετρό στο Δήμο μας και στο λεκανοπέδιο γενικότερα και αφού επικαλείται την παρέμβαση και βοήθεια και των 22 βουλευτών της Β’ Αθήνας ρωτάει: Πώς θα έλθουν οι απομακρυσμένες συνοικίες πιο κοντά, που εξήγγειλαν οι υπουργοί και ο Κίκηρας, αφού η επέκταση της Γραμμής είναι αμφίβολη. Και γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα αδιάθετα κονδύλια προς όφελος των Περιστεριωτών και διοχετεύτηκαν στη επέκταση προς Αιγάλεω;

21.2.1996: Συζητείται στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτού της Ν.Δ. κ. Πάνου Καμμένου για τις Μεταφορές, στον οποίο ο τότε υφ. Οικονομικών κ. Γ. Δρυς παραδίδει πίνακα των υπό θεώρηση επεκτάσεων της α’ φάσης του Μετρό, που αναφέρει τους Σταθμούς: Σεπόλια- Αγ. Αντώνιος- Περιστέρι- Θεμιστοκλέους.

7.3.1996: Συγκαλείται δημοτ. συμβούλιο, με συμμετοχή των βουλευτών Ι. Χαραλάμπους, Ν. Αθανασόπουλου και Κ. Κουλούρη (ΠΑΣΟΚ), Ε. Μεϊμαράκη, Α. Ανδρεουλάκου, Α. Μπρατάκου (ΝΔ), Α. Λεντάκηςκαι Σ. Στεφανόπουλου («Πολιτική Άνοιξη») και Δ. Κωστόπουλου (ΚΚΕ). Τοποθετούνται όλοι και μαζί οι επί κεφαλής των δημοτ. παρατάξεων Θ. Δημητρακόπουλος, Θ. Παπαχαραλάμπους, Ν. Αρβανίτης, Γ. Νάος, υπέρ του δίκαιου αιτήματος των Περιστεριωτών για επέκταση του Μετρό στο Δήμο μας.

Ο κ. Θ. Δημητρακόπουλος γνωστοποίησε, ότι ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης, τον οποίο συνάντησε την προηγούμενη ημέρα του τόνισε κατηγορηματικά, ότι δεν προβλέπεται επέκταση του Μετρό στο Περιστέρι και όταν εξευρεθούν πόροι για επεκτάσεις το Περιστέρι θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Ο σύμβουλος του Υπ. ΠΕΧΩΔΕ π. αντ/ρχος κ. Τάκης Γεωργακόπουλος μετέφερε την άποψη του κ. Λαλιώτη, ότι όταν το όλο έργο φθάσει στο 50%, θα εξετασθεί η δυνατότητα για διάθεση πόρων ώστε να εκπονηθεί μελέτη για την επέκταση του Μετρό στο Περιστέρι.

Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η μόνη οδός για να κερδηθεί η υπόθεση είναι αυτή της δυναμικής διεκδίκησης, στην οποία θα είναι θερμός συμπαραστάτης.

Εγκρίθηκε ψήφισμα και συγκροτήθηκε επιτροπή από τους κ.κ. Θ. Δημητρακόπουλο, Θ. Παπαχαραλάμπους, Ν. Αρβανίτη και Γ. Νάο, προκειμένου να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

9.3.1996: Τελικά μόνο ο κ. Θ. Παπαχαραλάμπους συναντάται με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, στον οποίο υπογραμμίζει το άδικο, ότι αντί να επεκταθεί το Μετρό 1.000 μ. για την εξυπηρέτηση 400.000 κατοίκων του Περιστερίου και των γύρω δήμων, επεκτείνεται 3.000 μ. στη νεκρή ζώνη του Ελαιώνα, για την εξυπηρέτηση λίγων χιλιάδων κατοίκων. Ο κ. Κακλαμάνης αναγνωρίζει το δίκιο του επιχειρήματος και υπόσχεται να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η επιτροπή συναντάται και με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και προαναγγέλλει κλείσιμο καταστημάτων του Περιστερίου, κατάληψη του ΥΠΕΧΩΔΕ, πορεία στη Βουλή κ.ά.

Ερωτήσεις και αναφορές με την επιστολή του κ. Καφετζή και ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου καταθέτουν στη Βουλή οι βουλευτές Α. Ανδρεουλάκος, Ν. Αθανασόπουλος, Γ. Μαγκάκης, Κ. Παπαπαναγιώτου, Δ. Πιπεριάς και Α. Λεντάκης.

15.3.1996: Σε όλους τους παραπάνω βουλευτές, ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης γνωρίζει ότι: Οι προτάσεις για επεκτάσεις, που υποβλήθηκαν στη Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 1994 περιλάμβαναν και το Περιστέρι, αλλά εγκρίθηκαν μόνο Σεπόλια- Δάφνη και Κεραμεικός- Πεντάγωνο.

Γίνεται διερεύνηση για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, που θα επιτρέψουν την εκπόνηση μελέτης και κατασκευής της Γραμμής προς Περιστέρι.

20.3.1996: Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κηπούπολης, σε επιστολή του προς τους υπουργούς, το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου τονίζει:

«Πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση, ότι το Περιστέρι δεν υπάρχει για να δίνει εργάτες, στρατιώτες, ψήφους κ.λπ., αλλά πρέπει να παίρνει και ό,τι του ανήκει. Οι επιστολές και οι παραστάσεις τελείωσαν. Ήρθε ο καιρός των αγώνων»!

9.4.1996: Το θέμα της επέκτασης του Μετρό στο Περιστέρι συζητείται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αττικής, υπό την προεδρία του κ. Χάρη Πασβαντίδη.

Παίρνουν το λόγο όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι του δημοτ. συμβουλίου Περιστερίου και τελικά εγκρίνεται ψήφισμα ομόφωνο, στο οποίο το Νομαρχιακό Συμβούλιο τάσσεται αλληλέγγυο στο αίτημα του Δήμου Περιστερίου για ένα έργο που θα δώσει πνοή και θα απαλλάξει τους Περιστεριώτες από τη ρύπανση και την καθημερινή συγκοινωνιακή ταλαιπωρία.

10.5.1996: Η επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου συναντάται με τον υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη και τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, υποβάλλει τα αιτήματα και επισημαίνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από τους Περιστεριώτες.

12.12.1996: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδ. Κατσανέβας καταθέτει την υπ΄αριθ. 1353 Ερώτηση, σχετική με την επέκταση του Μετρό στο Περιστέρι και ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης του απαντάει στις 13.1.1997, ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εκτός από την επέκταση της Γραμμής 2 μέχρι Σεπόλια, ενέκρινε και την εκπόνηση μελέτης για επέκταση μέχρι Περιστέρι (Θηβών), με την προϋπόθεση της τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας και προτεραιότητας της επέκτασης. Η «Αττικό Μετρό» ΑΕ στη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό (ΜΑΜ) συμπεριέλαβε τα πιο πάνω στοιχεία και διερευνάται η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων.

Επιπλέον για την επέκταση μέχρι τον πρώτο Σταθμό στον Αγ. Αντώνη ερευνάται η προσφορότερη λύση διέλευσης της σήραγγας κάτω από την κοίτη του Κηφισού, που γίνεται μαζί με τα νέα έργα στον Κηφισό.

28.2.1997: Ο δήμαρχος κ. Θ. Δημητρακόπουλος ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο, ότι τον επισκέφθηκε τριμελής επιτροπή τεχνικών της «Αττικό Μετρό» και του γνωστοποίησε, ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν γεωτρήσεις από την Λ. Κηφισού μέχρι την Θηβών, για να εξετασθεί η ποιότητα του υπεδάφους, εν όψει της επέκτασης του Μετρό στο Περιστέρι.

6.3.1997: Ο κ. Θεοδ. Κατσανέβας παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου Περιστερίου και ενημερώνει τα μέλη του, σχετικά με την απάντηση του κ. Λαλιώτη και την συνάντηση του με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Λ. Κίκηρα, που τον διαβεβαίωσε ότι οριστικά και αμετάκλητα εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης επέκτασης του Μετρό μέχρι τον Αγ. Αντώνη, προϋπολογισμού 185 εκατ. δραχμών και περαίωση του έργου το 1999.

11.4.1997: Συζητείται στη Βουλή επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού κας Μαρίας Δαμανάκη προς τον υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη. Η κα Δαμανάκη αναφέρεται στην αναγκαιότητα της επέκτασης του Μετρό στο Περιστέρι, ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση γιατί το έργο έχει βγει από τις προβλεπόμενες προθεσμίες. Και ο κ. Λαλιώτης απαντά ότι ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές μελέτες τοπογράφησης και αρχαιολογικών ερευνών για να ληφθούν υπόψη στα έργα της κατασκευής της σήραγγας προς Περιστέρι.

30.4.1997: Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» κ. Λεων. Κίκηρας γνωρίζει στο Δήμο Περιστερίου, ότι αναδείχθηκε ανάδοχος εταιρεία (Κοτζιάς- Σταματόπουλος), που θα κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις σε 16 σημεία του Περιστερίου, για να ληφθούν εδαφοτεχνικά στοιχεία και ζητάει την έγκριση κατάληψης χώρων πεζοδρομίων και πλατειών σε δύο διαδρομές προς το Άλσος Περιστερίου, η μία κατά μήκος της Παν. Τσαλδάρη και η άλλη -η εναλλακτική- από Βασ. Αλεξάνδρου- Πελοπίδα. Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει το αίτημα.

11.6.1997: Η «Αττικό Μετρό» στέλνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ αντίγραφο το σχεδίου χάραξης της Γραμμής Μετρό προς Περιστέρι με τις θέσεις των Σταθμών και ζητάει από την Πολεοδομία ζώνη αλληλεπίδρασης με το έργο του Μετρό μικρότερη των 30 μέτρων και αναστολή οικοδομικών εργασιών, γιατί θα δυσκολέψουν το έργο της επέκτασης.

10.2.1998: Οριστικοποιείται η διαδρομή μέσω της Παν. Τσαλδάρη, με Σταθμούς στον Αγ. Αντώνιο, την πλατεία Δημαρχείου και τη Θηβών (Στάση Θεμιστοκλέους).

Από πλευράς Δήμου Περιστερίου προτείνεται, επειδή η Στάση Θεμιστοκλέους είναι πολύ κοντά, να κατασκευασθεί ο Σταθμός στη συμβολή Αναπαύσεως & Δωδεκανήσου, για να δοθεί υπερτοπικός χαρακτήρας στο εκθεσιακό κέντρο.

5.3.1998: Ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης ανακοινώνει, ότι εξασφαλίσθηκαν 24,5 δισ. δραχμές από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα διατεθούν για το πρώτο τμήμα της επέκτασης μέχρι τον Αγ. Αντώνη.

Μέσα στο επόμενο 3μηνο θα γίνει προκήρυξη για την ανάθεση κατασκευής 1.300 μ. διπλής σήραγγας από Σεπόλια προς Αγ. Αντώνη, κάτω από τον Κηφισό και φρέατος στο τέλος της σήραγγας επί της Π. Τσαλδάρη.

Η δεύτερη φάση από Αγ. Αντώνη μέχρι Θηβών θα χρηματοδοτηθεί από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

4.7.1998: Από την «Αττικό Μετρό» ΑΕ ανακοινώνεται, ότι μέσα στον Αύγουστο θα δημοπρατηθεί η επέκταση της Γραμμής 2 από Σεπόλια στον Αγ. Αντώνη, με προοπτική για δύο ακόμη Σταθμούς στο Δημαρχείο και τη συμβολή Θηβών & Αναπαύσεως, συνολικού μήκους 2,8 χιλιόμετρα και έναν Σταθμό στο χώρο που θα λειτουργήσει το νοσοκομείο Δυτ. Αθήνας.

25.10.1998: Ανησυχία προκαλεί η απάντηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σε Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γεωρ. Σούρλα, ότι σύμφωνα με μετρήσεις (1998) ο σίδηρος και οι γρανίτες που εισάγονται από Γαλλία και Βέλγιο, για τα έργα του Μετρό και την επέκταση στο Περιστέρι, ενώ οι τιμές γ- ακτινοβολίας και ραδιενέργειας είναι: Για τους Σταθμούς Σύνταγμα, Δάφνη και Πεντάγωνο σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή 45 νανοσίβερ, αντίθετα προς τον Αγ. Αντώνη είναι στα όρια που αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός, δηλαδή 90 νανοσίβερ την ώρα στους χώρους εργασίας και 110 στους χώρους υποδοχής κοινού.

Η Επιτροπή συστήνει, ο σίδηρος που εισάγεται να έχει βεβαίωση του κράτους που τον εξάγει στην Ελλάδα, ότι δεν περιέχει ραδιενέργεια.

4.1.1999: Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γεωρ. Καρατζαφέρης υποβάλλει την 5586 Ερώτηση, στην οποία κατηγορεί την Κυβέρνηση για προχειρότητα, γιατί ενώ στο αρχικό σχεδιασμό προέβλεπε επέκταση του Μετρό μέχρι το Άλσος, υπαναχώρησε και η επέκταση φθάνει μέχρι τον Αγ. Αντώνη.

Ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ.Λαλιώτης τού απαντά στις 27.1.1999, ότι η επέκταση μέχρι τον Αγ. Αντώνη θα εξυπηρετήσει το 80% της κυκλοφοριακής κίνησης του Περιστερίου και η επέκταση προς το Άλσος θα πραγματοποιηθεί μόλις βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

17.3.1999: Εξαγγέλλεται η δημοπράτηση της επέκτασης του Μετρό στον Αγ. Αντώνη μέσα στον Απρίλιο. Λόγος της καθυστέρησης η ψήφιση τροπολογίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που καθορίζει, ότι τα έργα της «Αττικό Μετρό» ΑΕ υπάγονται στο Ν. 1418, δηλαδή το νομικό καθεστώς περί δημοσίων έργων.

14.1.2000: Μέχρι τις 28.2.2000 ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία για την επέκταση προς Αγ. Αντώνιο. Εκδηλώνουν ενδιαφέρον 8 κατασκευαστικές εταιρείες.

10.7.2000: Αξιολογούνται από την «Αττικό Μετρό» οι οικονομικές προσφορές και επιλέγονται η Αυστριακή Alpine Bauges MBH, η Γερμανική Wauss & Friutag και η Ελληνική «ΑΤΙ- ΚΑΤ» ΑΤΕΕ, που θα κατασκευάσουν από κοινού το έργο. Το έργο προβλέπεται να παραδοθεί σε 900 ημέρες.

14.9.2000: Μεταφέρεται και συναρμολογείται ο μετροπόντικας «Δάφνη», μήκους 150 μέτρων και βάρους 840 τόνων. Σκάβει 10- 12 μέτρα ημερησίως και κατασκευάζει τσιμεντένια επένδυση.

Το έργο πρέπει να παραδοθεί σε 900 ημέρες και οι εταιρείες κατασκευής λειτουργούν τον μετροπόντικα σε 24ωρη βάση, γιατί η συμβατική τους υποχρέωση προβλέπει πρόστιμο 1 εκατ. δραχμές για κάθε μέρα καθυστέρησης. Αντίθετα για κάθε ημέρα που το έργο προβλέπεται να τελειώσει νωρίτερα, προβλέπεται πριμ 9,5 εκατ. δραχμές!

24.10.2000: Αναστάτωση και σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την ανακοίνωση, ότι η «Αττικό Μετρό» διαχώρισε το έργο επέκτασης μέχρι τη Θηβών και δημοπρατεί μόνο την επέκταση προς Αγ. Αντώνη, λόγω αναγκών της επέκτασης προς αεροδρόμιο, εν όψει Ολυμπιακών αγώνων. Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει ψήφισμα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την «Αττικό Μετρό», για τη μη ταυτόχρονη κατασκευή και των τριών Σταθμών.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» επικαλείται αλλαγή του σχεδιασμού, ότι η Γραμμή 2 του Μετρό, αντί για αριστερά μετά τη Θηβών θα στρίβει δεξιά επεκτεινόμενη προς Ίλιο- Πετρούπολη.

Σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μεταξύ άλλων, ο αντ/ρχος κ. Αθ. Τζούμας τονίζει ότι η ταυτόχρονη κατασκευή και των τριών Σταθμών πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, η δημοτ. σύμβουλος κα Ηρώ Ζερβάκη προτείνει κινητοποιήσεις και κατάληψη του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο επί κεφαλής της ΔΑΣΠ κ. Παν. Σοφός μέμφεται το Δήμαρχο «Αυτή είναι η πολιτική σας! Δεν διεκδικείτε τίποτα και δέχεστε ό,τι σας δώσουν»! Και ο δημοτ. σύμβουλος Κων. Βουρλιωτάκης θυμίζει ότι με δική του παρέμβαση «ξύπνησε» η Διοίκηση παλαιότερα και πρόλαβε την οριστική διαγραφή του Περιστερίου από το σχεδιασμό του Μετρό.

Το παρανοϊκό: Οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες προτείνουν να κατασκευάσουν τον τερματικό Σταθμό στη Θηβών και να μείνει σε εκκρεμότητα η κατασκευή του Σταθμού στην πλατεία Δημαρχείου.

9.2.2001: Συζητείται στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του π. υπ. Μεταφορών κ, Αναστ. Μαντέλη για την επέκταση του Μετρό στο Περιστέρι. Ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης απαντάει, ότι από τον προϋπολογισμό των 370 δισ. δραχμών για τις επεκτάσεις, τα 100 δισ. δραχμές δόθηκαν για την ολοκλήρωση του βασικού έργου. Και επειδή έμειναν 270 δισ. δραχμές αποφασίσθηκε η μείωση των σταθμών.

Ο κ. Μαντέλης έψεξε τον κ. Λαλιώτη: Πώς δεν φθάνουν τα χρήματα για την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που δόθηκε στην προεκλογική περίοδο του 1996, ενώ ταυτόχρονα κάνει εξαγγελίες για επέκταση του Μετρό από Αιγάλεω σε Νίκαια, για κατασκευή γραμμών τραμ κ.λπ.

13.3.2001: Ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρει, ότι το Μετρό θα επεκταθεί μέχρι τη Θηβών, μήκους 2,8 χιλιομέτρων.

Ο πρώτος Σταθμός «Αγ. Αντώνιος» θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2004, με πρωτοποριακό σχεδιασμό και προϋπολογισμό 48 δισ. δραχμών. Η δεύτερη φάση μέχρι Περιστέρι και Θηβών, προϋπολογισμού 46 δισ. δραχμών θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2006.

15.7.2001: Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της σήραγγας από Σεπόλια προς Αγ. Αντώνη, ενώ συναρμολογείται ο μετροπόντικας «Ιάσονας» στην Αναπαύσεως για τη διάνοιξη της σήραγγας από Θηβών προς Κολοκυνθού, που εργάζεται σε 24ωρη βάση και ανοίγει 15 μέτρα καθημερινά.

2.8.2001: η Κοινοπραξία του Μετρό Περιστερίου υπογράφει σύμβαση με την ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ ύψους 1,3 δισ. δραχμών για την προμήθεια 1.170 προκατασκευασμένων δακτυλίων σκυροδέματος υψηλής αντοχής για την επένδυση τη σήραγγας Σεπόλια- Θηβών.

5.10.2001: Προκηρύσσεται διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης της Γραμμής Σεπόλια- «Αγ. Αντώνιος», με προθεσμία λήξης παραλαβής των προσφορών την 19.11.2001. Με νεότερη προκήρυξη της «Αττικό Μετρό» η προθεσμία μετατίθεται στις 3.12.2001.

14.11.2001: Πρόταση του δημοτ. συμβούλου κ. Γιάννη Καφετζή, που υπογράφουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ανθούπολης και ζητάει την μετάθεση του Σταθμού Θηβών 300 πιο πάνω απέναντι από το γήπεδο Ιεροθέου, για την εξυπηρέτηση περισσοτέρων πολιτών, γιατί γειτνιάζει με το Άλσος, το εκθεσιακό κέντρο, το δημοτ. νεκροταφείο και τις γύρω πυκνοκατοικημένες περιοχές, υποβάλλεται στη Δημοτική Αρχή.

10.12.2001: Ο δήμαρχος κ. Θ. Δημητρακόπουλος συναντάται με την υπ. ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου, στην οποία παραδίδει την πιο πάνω πρόταση- υπόμνημα. Η κα Παπανδρέου δηλώνει, ότι θεωρεί δίκαιο το αίτημα και υπόσχεται να εισηγηθεί την αποδοχή του.

14.3.2002: Στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετρό στον Αγ. Αντώνη βρίσκονται αρχαία τείχη του 3ου αιώνα π.Χ., διακόπτονται οι εργασίες και παρεμβαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να τα εξετάσει. Οι εκπρόσωποί της αποφαίνονται, ότι δεν είναι σημαντικής αξίας και οι εργασίες συνεχίζονται.

15.3.2002: Ο δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος στέλνει επιστολή στην υπ. ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου και ζητάει η πεζογέφυρα που συνδέει τις δύο πλευρές του Κηφισού στο ύψος του σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη να επιμηκυνθεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό, ώστε οι Περιστεριώτες να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στην πλευρά του Περιστερίου και να πηγαίνουν πεζή μέχρι στο Σταθμό Σεπολίων, για να εξυπηρετούνται από το Μετρό.

9.4.2002: Ο δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος ζητάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αύξηση των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στον Αγ. Αντώνη από τρεις σε πέντε. Συγκεκριμένα εκτός από τα ΟΤ 231 & 234 (Κουντουριώτου- Ωρωπού- Ψαρών) και ( Κουντουριώτου- Τεπελενίου- Αγ. Παρασκευής (ΟΤ 432α & 434α) και στα ΟΤ 258α απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο και ΟΤ 1786.

5.6.2002: Ξεκινάει η λειτουργία του μετροπόντικα από το φρέαρ της οδού Αναπαύσεως με κατεύθυνση προς Αγ. Αντώνιο, ενώ η σήραγγα από Σεπόλια προς Αγ. Αντώνη έχει διανοιχτεί σε 750 μ. με την κλασσική μέθοδο (ΝΑΤΜ), 20 μέτρα κάτω από τον Κηφισό και με πολύ μπετό, ώστε να ενισχυθεί το υπέδαφος.

6.7.2002: Ο ανάδοχος του εργοταξίου στη συμβολή Αναπαύσεως & Αγ. Κηρύκου τελεί Αγιασμό, στη διάρκεια του οποίου ο δ/ντής του 15ου Δημοτ. Σχολείου Περιστερίου κ Κων. Καψάλης και τα παιδιά… «βαπτίζουν» τον μετροπόντικα σε «Αριάδνη» από τη ελληνική μυθολογία, με ανάδοχο την παριστάμενη κα Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγο του αειμνήστου τραγουδιστή Νίκου Ξυλούρη.

Ο μετροπόντικας «Αριάδνη» διαθέτει πρόσθια ασπίδα 9,5 μέτρων και μήκους 7.92 μ., διαθέτει υδραυλικά έμβολα και τσάπες φόρτωσης χωμάτων, μεταφορικό κοχλία και μεταφορικά ταινία χωμάτων. Η μεσαία ασπίδα διαμέτρου 9,5 μ. και μήκους 3,5 διαθέτει εκσκαφέα κοπής 300 KW, τσάπα, βραχίονες διάτρησης κ.λπ.. Και η οπίσθια ασπίδα διαθέτει σωληνώσεις έκχυσης του τσιμεντοκονιάματος , ανυψωτή προκατασκευασμένων στοιχείων. Η ασπίδα κατασκευής Herrenkeht έχει συνολικό βάρος 840 τόνους, μήκος 12,68 μ. , συνολική ισχύ 4.000 KW και ο εκσκαφέας κοπής πραγματοποιεί 34,6 στροφές στο λεπτό.

10.6.2002: Ο Δήμος Περιστερίου προτείνει αλλαγή των θέσεων των Σταθμών: Στη συμβολή Π. Τσαλδάρη & Ραβινέ (αντί στη πλατ. Δημαρχείου) και απέναντι από το γήπεδο Ιεροθέου (αντί Θηβών & Αναπαύσεως).

18.7.2002: Η υπ. ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου επισκέπτεται το εργοτάξιο του Μετρό και ανακοινώνει, ότι ο τερματικός Σταθμός θα είναι Αγ. Κηρύκου & Αναπαύσεως και θα λειτουργήσει το 2005.

5.9.2002: Η «Αττικό Μετρό» υπογράφει σύμβαση με την Hanwa Rotem για την προμήθεια 21 συρμών τελευταίας τεχνολογίας από ανοξείδωτο χάλυβα, προϋπολογισμού 198.626.471 ευρώ, για την εξυπηρέτηση των επεκτάσεων προς Περιστέρι και τις άλλες περιοχές. Ο νέοι συρμοί, μήκους 106 μ., με 6 βαγόνια ο καθένας, θα μεταφέρουν 204 καθήμενους επιβάτες και 840 όρθιους, με ταχύτητα 80 χιλιομ. την ώρα.

22.11.2002: Από τους κραδασμούς που προκαλεί ο μετροπόντικας γίνονται πολλές καθιζήσεις και ρωγμές στα κτήρια, λόγω του σαθρού εδάφους. Έτσι διακόπτεται η λειτουργία της «Αριάδνης» στην Π. Τσαλδάρη στο ύψος της Ευαγγελίστριας και αποφασίζεται η συνέχιση της σήραγγας με συμβατικό τρόπο.

20.1.2003: Από στοιχεία της «Αττικό Μετρό» έχουν διανοιχτεί 800 μέτρα σήραγγας από Θηβών προς Αγ. Αντώνη, ενώ προχωράει ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του πρώτου Σταθμού «Αγ. Αντωνίου». Προαναγγέλλεται, ότι θα λειτουργήσει το Ιούνιο του 2004, προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 468 τσιμεντένιοι πάσσαλοι περιμετρικά του Σταθμού και θα επακολουθήσουν οι εργασίες σκυρόδεσης.

Θα χρησιμοποιηθούν υλικά σύγχρονα και άριστης ποιότητας (γυαλί, ανοξείδωτα μέταλλα, γρανίτες, κτυπητά ανεπίχριστα, σκυρόδεμα αδρής επιφάνειας, με πράσινο στα πλάγια απόλυτα φιλικός στα ΑΜΕΑ κ.λπ.

30.1.2003: Η νέα Διοίκηση Α. Παχατουρίδη φέρνει πρόταση κατά προτεραιότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, το οποίο με την 4/30.1.2003 απόφασή του (με ψήφους 25 υπέρ και τις επιφυλάξεις των κ.κ. Κελάφα, Δούναβη, Βλάχου, Σοφού και Νάου, 2 λευκών των κ.κ. Λαλένη και Κυριακόπουλου και 1 αρνητικής της κας Ζερβάκη) εγκρίνει τη μετατόπιση τμήματος της οδού Παν. Τσαλδάρη, μεταξύ ι.ν. Ευαγγελίστριας και δημοτικών καταστημάτων (από Ρούσβελτ έως Καραθεοδωρή), ώστε η πλατεία Δημοκρατίας να γίνει ενιαίος κοινόχρηστος χώρος.

(Η πιο πάνω απόφαση επικαιροποιήθηκε, με τις 10/26.4.2007 (με ψήφους 20, έναντι 4 λευκών των κ.κ. Χρονόπουλου, Μαργανέλη, Νάου, Αλεξοπούλου), για έγκριση παροδίου στοάς στο πλάτος των διαμορφωμένων στεγάστρων των δημοτικών καταστημάτων και 13/25.6.2009 (με ψήφους 14 έναντι 1 αποχής του κ. Καράμπελα, 1 λευκής του κ. Ξυπνητού και 3 αρνητικών των κ.κ. Τημπλαλέξη, Μαργανέλη, Νάου) αποφάσεις, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην είσοδο του Σταθμού του Μετρό, που περιλάβανε επί πλέον: Χαρακτηρισμό σαν πεζόδρομου της οδού Καραθεοδωρή (Π. Τσαλδάρη έως Εθν. Αντιστάσεως) και περιορισμούς στο Πνευματικό Κέντρο του ι.ν. Ευαγγελίστριας κ.λπ.

13.2.2003: Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, με αφορμή ερώτηση του δημοτ. συμβούλου κ. Μ. Δούναβη στο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίζει κακόβουλες τις φήμες ακύρωσης της κατασκευής του Σταθμού στο κέντρο του Περιστερίου λόγω υπεδάφους και τεχνικών προβλημάτων, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις από πλευράς του κ. Χρυσικόπουλου και της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

20.3.2003: Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, με αφορμή ερώτηση και πάλι του δημοτ. συμβούλου κ. Μ. Δούναβη στο δημοτικό συμβούλιο, ανακοινώνει την παράκαμψη της Π. Τσαλδάρη, από Αισώπου μέχρι Τοσίτσα, μεταξύ της Ευαγγελίστριας και των εργατικών πολυκατοικιών, διακοπή της κυκλοφορίας στην Π. Τσαλδάρη για 20 ημέρες, για να ανασυρθεί ο μετροπόντικας «Αριάδνη». Η διάνοιξη συνεχίζεται με συμβατικό τρόπο και η σήραγγα έχει διανοιχτεί μέχρι την 1η παιδική χαρά. ΟΔήμαρχος αναφέρει, ότι μετά από πιέσεις της Διοίκησης προς την «Αττικό Μετρό», θα αναλάβει όλη την κατασκευή της λεωφ. Π. Τσαλδάρη στη νέα της χάραξη (υποδομές, διανοίξεις κ.λπ.) προϋπολογισμού 880.000 ευρώ (300 εκατ. δραχμές), χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δήμου.

4.7.2003: Ολοκληρώνεται η διάνοιξη της πρώτης φάσης της σήραγγας μέχρι το φρέαρ της οδού Φλέμιγκ και το προσωπικό της εταιρείας γιορτάζει το γεγονός με ψητά και οικογενειακό γλέντι.

Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης με στελέχη της «Αττικό Μετρό» κάνουν τη διαδρομή μέσα από τη σήραγγα μέχρι τη Φλέμιγκ και ενημερώνει, ότι: Η διάνοιξη μέχρι τον Αγ. Αντώνη έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει 250 μ. μονής συνδετήριας σήραγγας με το αμαξοστάσιο Σεπολίων, 900 μ. διπλής σήραγγας κάτω από τον Κηφισό και 50 μ. τριπλής σήραγγας στο ύψος του φρέατος της οδού Οικονομίδου. Απομένουν: Να κατασκευασθεί το κέλυφος του Σταθμού Αγίου Αντωνίου και 350 μ. σήραγγας με συμβατικό τρόπο για να ολοκληρωθεί η διάνοιξη των 1.300 μ. της γραμμής από Σεπόλια στην αρχική θέση απέναντι από το γήπεδο Ιεροθέου.

8.7.2003: Ο Δήμαρχος Περιστερίου συναντάται με την υπ. ΥΠΕΧΩΔΕ κα Β. Παπανδρέου και τον πληροφορεί, ότι υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την κατασκευή των δύο άλλων Σταθμών στο κέντρο του Περιστερίου και απέναντι από το γήπεδο Ιεροθέου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο 2003.

11.1.2004: Η «Αττικό Μετρό» προκηρύσσει διαγωνισμό για την κυκλοφοριακή παράκαμψη της Παν. Τσαλδάρη, μεταξύ Ευαγγελίστριας και προσφυγικών πολυκατοικιών, προϋπολογισμού 1.414.000 ευρώ και λήξη προθεσμίας προσφορών την 6.2.2004.

30.1.2004: Η υπ. ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, στη οποία αναφέρεται εκτενώς για τα έργα του Μετρό στο Περιστέρι και ανακοινώνει, ότι τον Ιούνιο 2004 θα λειτουργήσει ο Σταθμός «Αγ. Αντώνιος» και το 2006 οι άλλοι δύο Σταθμοί «Περιστέρι» και «Θηβών».

24.4.2004: Το Σταθμό «Αγ. Αντώνης» επισκέπτεται ο γεν. γραμματέας Υπ. ΠΕΧΩΔΕ Αθ. Κουλουμπής, αλλά και το χώρο στην οδό Κουντουριώτου, που έχει χωροθετηθεί για την κατασκευή γκαράζ.

18.7.2004: Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδης ανακοινώνει ότι ξεκινάει σειρά παραστάσεων και προσπαθειών για την επέκταση του Μετρό και κατασκευή Σταθμού Μετρό στη «Χωράφα». δεδομένου ότι η περιοχή του Αγ. Ιεροθέου έχει πληθυσμό όσο η Κηφισιά!

13.8.2004: Με λιτή επίσκεψη του υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεωρ. Σουφλιά στον Αγ. Αντώνη, ξεκινάει η λειτουργία του Σταθμού «Αγ. Αντώνιος».

Ο κ. Σουφλιάς σε δηλώσεις του αναφέρει ότι με την επέκταση του το Μετρό στο Περιστέρι το μήκος του δικτύου είναι 25 χιλιόμετρα. Τονίζει ότι οι εργασίες επισπεύσθηκαν λόγω της ανακήρυξης του Περιστερίου σαν Ολυμπιακού Δήμου Πυγμαχίας και ότι εργάσθηκαν 1.500 άτομα σε 24ωρη βάση, επί 7 ημέρες την εβδομάδα. Προσθέτει ότι την Άνοιξη του 2005 θα αναδειχθεί ο εργολάβος για την κατασκευή και των δύο άλλων Σταθμών, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, που έχουν διασφαλισθεί από το Γ’ ΚΠΣ.

15.9.2004: Πραγματοποιείται σύσκεψη υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και Διοίκησης του «Αττικό Μετρό» και αποφασίζεται μέσα στο Δεκέμβριο 2004 να δημοπρατηθούν οι κατασκευές των Σταθμών «Περιστέρι» και «Ανθούπολη» (όπως μετονομάζεται ο Σταθμός «Θηβών»). Στο έργο εντάσσεται και η παράκαμψη της λεωφ. Παν. Τσαλδάρη.

11.10.2004: Η Δημοτική Αρχή οργανώνει συναυλία- καλωσόρισμα του νέου Σταθμού «Αγ. Αντώνιος», παρουσία του υπ. Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπη και εκπροσώπων της «Αττικό Μετρό» και των φορέων του Περιστερίου. Ο Μανώλης Μητσιάς ξεσηκώνει τους Περιστεριώτες με… συγκοινωνιακά τραγούδια: «Χαράματα με το πρώτο λεωφορείο», «Πάρε τον Ηλεκτρικό έχω αγωνία…» κ.ά.

Παράπονο του παρόντος δημοτ. συμβούλου κ. Μιχ. Δούναβη, η μη πρόσκληση των προηγούμενων υπουργών που είχαν συμβάλλει στην επέκταση του Μετρό μέχρι τον «Αγ. Αντώνη»…

16.10.2004: Εξ αιτίας κακοτεχνίας στο Σταθμό «Αγ. Αντώνιος» πέφτει τμήμα της οροφής και τραυματίζεται στο κεφάλι η Σταθμάρχης, που μεταφέρεται στο Νοσ. «Αττικόν». Δίδεται εντολή να ελεγχθούν όλες οι εγκαταστάσεις του Σταθμού, προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

26.11.2004: Προκηρύσσεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ η ανάδειξη εργολάβου για την επέκταση της Γραμμής 2 μέχρι «Ανθούπολη», το 30% της οποίας θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της υπόγειας διάνοιξης για να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Η πρόβλεψη από το Σταθμό «Ανθούπολη» είναι η επέκταση προς Ίλιο και Πετρούπολη. Ο προϋπολογισμός 125 εκατ. ευρώ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2005. Ολοκλήρωση και λειτουργία των Σταθμών το 2007.

21.2.2005: Λήγει η προθεσμία ανάδειξης εργολάβου για την επέκταση προς «Ανθούπολη» και εκδηλώνουν ενδιαφέρον εννέα κοινοπραξίες ελληνικών και αλλοδαπών εταιριών.

24.6.2005: Τρία διευθυντικά στελέχη της «Αττικό Μετρό», οι κ.κ. Χρ. Βαλσαμάκης, Παν. Κλήμης και Μάρκος Νόβακ παρευρίσκονται στο δημοτ. συμβούλιο Περιστερίου και γνωστοποιούν την πρόθεση της Εταιρείας να κατασκευάσει το Σταθμό «Ανθούπολη» στη συμβολή Αναπαύσεως & Δωδεκανήσου, γιατί οι γεωτρήσεις έδειξαν επικινδυνότητα του υπεδάφους (κενές στοές, επιχώσεις κ.λπ) και κινδυνεύουν τα σπίτια που ήδη έχουν καταπονηθεί από τους σεισμούς. Το τμήμα της σήραγγας μέχρι απέναντι από το γήπεδο Ιεροθέου θα χρησιμοποιηθεί σαν επίσταθμος, για να κάνουν δηλαδή μανούβρες οι συρμοί.

Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης τονίζει κατηγορηματικά τη θέση της δημοτικής αρχής, ο Σταθμός να κατασκευασθεί στη θέση που είχε προαναγγελθεί, απέναντι από το γήπεδο Ιεροθέου. Καταγγέλλει: «Έγινε πριν δύο χρόνια μια μεγάλη κοροϊδία! Ο Σταθμός Μετρό παρουσιάστηκε θεωρητικά σαν κουκίδα στο χάρτη, χωρίς να έχουν γίνει οριστικές μελέτες» Συμφωνούν με τη θέση του Δημάρχου και οι άλλοι επί κεφαλής των Παρατάξεων κ.κ. Κ. Λαλένης και Π. Σοφός.

Ο κ. Λαλένης μάλιστα τονίζει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως κάτω από τον Τάμεση, στην οδό Ερμού και στην πόλη της Γαλλίας Γκαρντάν ξεπεράστηκαν οι τεχνικές δυσκολίες και τα έργα προχώρησαν.

Εγκρίνεται απόφαση ομόφωνη από το δημοτικό συμβούλιο για εμμονή στην προαναγγελθείσα θέση. Επακολουθεί αναβρασμός στους φορείς και στους κατοίκους της Ανθούπολης που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

13.2.2006: Κατατέθηκαν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές για την επέκταση της Γραμμής 2 στο Περιστέρι από 4 κοινοπραξίες που συγκροτούνται από 12 μεγάλες τεχνικές εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

11.4.2006: Ανάδοχος του έργου της επέκτασης προς Περιστέρι επιλέγεται η «J & P - Αβαξ» και PCC Construction, με προσφορά 79.43 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 97,6 εκατ. ευρώ.

Οριστικοποιείται η μετακίνηση του Σταθμού «Ανθούπολη» 350 μ. νοτιότερα λόγω γεωλογικών προβλημάτων, πιθανώς στη Θηβών.

19.6.2006: Υπογράφεται η σύμβαση του έργου επέκτασης της Γραμμής 2 με τις δύο εταιρίες και η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται στο τέλος του 2008.

29.3.2007: Ο δήμαρχος κ. Α. Παχατουρίδης και ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» κ. Γ. Γιαννής, δίνουν στην κυκλοφορία την αναπλασμένη παράκαμψη της λεωφ. Παν. Τσαλδάρη, μεταξύ Ευαγγελίστριας και προσφυγικών πολυκατοικιών.

21.2.2008: Δημοσιεύεται προκήρυξη σύμβασης της «Αττικό Μετρό» για εκπόνηση μελέτης λειτουργίας συστήματος αυτόματης επιτήρησης των συρμών της Γραμμής 2, με προθεσμία λήξης την 11.4.2008.

Οι εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας 350 μ., για να ολοκληρωθεί η γραμμή μέχρι Ανθούπολη, είναι στο 80%.

3.4.2008: Ολοκληρώνεται η διάνοιξη και του προβληματικού τμήματος και συνδέεται ο «Αγ. Αντώνης» με την «Ανθούπολη».

Στο Σταθμό «Περιστέρι» πέφτει οπλισμένο «πέδιλο» από μπετόν πάχους 7 μέτρων (!), όσο δηλαδή δυο όροφοι σπιτιών, για περισσότερη ασφάλεια. Οι σήραγγες προς «Αγ. Αντώνη» έχουν οπλισμό πάχους 4 μέτρων.

9.5.1988: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς επιθεωρεί τα έργα επέκτασης της Γραμμής 2 προς «Ανθούπολη» και δηλώνει ότι διενεργούνται εδαφολογικές μελέτες για τη πιθανή επέκταση του Μετρό στον Αγ. Ιερόθεο.

10.12.2009: Επιστολή διαμαρτυρίας για τη απαράδεκτη καθυστέρηση των έργων του Μετρό στέλνει ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Ν. Σαράντης, στον υφ. Μεταφορών και Υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκη.

Ξεσπάει η εμπλοκή με το σκάνδαλο της «Siemens».

13.4.2010: Επιχειρηματίες της οδού Αναπαύσεως, με επί κεφαλής το δήμαρχο κ. Α. Παχατουρίδη πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην «Αττικό Μετρό» για την απαράδεκτη καθυστέρηση των έργων του Μετρό. Ο κ. Τσίτουρας τους ενημερώνει για την υπόθεση της «Siemens», η οποία έχει παραπεμφθεί σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για την διερεύνηση του γνωστού σκανδάλου.

17.6.2010: Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» κ. Χρ. Τσίτουρας υπογράφει σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο 150 εκατ. ευρώ γα την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων των επεκτάσεων, μεταξύ των οποίων και η Γραμμή 2.

14.8.2010: Το σκάνδαλο της «Siemens» έχει βαλτώσει την πρόοδο των έργων και την αγορά συρμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημοπρατηθεί μόνο η προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων της επέκτασης της Γραμμής 2.

29.12.2010: Καλύπτεται ο Σταθμός «Περιστέρι» και παραδίδεται η ενιαία και αναβαθμισμένη πλατεία του νέου Δημαρχείου, έκτασης 9 στρεμμάτων.

Σε τέλμα η πρόοδος των έργων, λόγω της υπόθεσης της «Siemens», που είναι στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής. Αν το πόρισμα εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο 2011, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και θα λειτουργήσουν οι Σταθμοί 6 μήνες αργότερα.

2.5.2011: Ο υφ. Μεταφορών κ. Ι. Μαγκριώτης απαντά σε Ερώτηση του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ότι τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και επίκειται η εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης, μετά την έγκρισή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

1.6.2011: Ερώτηση για την καθυστέρηση των έργων στη Γραμμή 2 καταθέτει στο Ευρωκοινοβούλιο, ο βουλευτής των «Οικολόγων- Πρασίνων»

κ. Μιχ. Τρεμόπουλος.

14.6.2011: Η επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφαίνεται θετικά για τη συνέχιση του έργου της επέκτασης προς Περιστέρι, όπως ανακοινώνει σε σύσκεψη στον ΑΣΔΑ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λάμπρος Μίχος.

12.1.2012: Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται παρουσία δημάρχων της Δυτικής Αθήνας -και του δημάρχου Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδη- ο υπ, Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης ενημερώνει ότι στις 11.1.2012 κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής η σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και «Siemens» για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης στους Σταθμούς της Γραμμής 2 προς Περιστέρι. Από τη μέρα υπογραφής της σύμβασης θα χρειαστούν 24 μήνες (!) για να εκτελεστεί το έργο.

Ο κ. Παχατουρίδης παρεμβαίνει, ότι: Οι Περιστεριώτες παραπλανήθηκαν από επίσημα χείλη, γιατί πριν τους διαβεβαίωναν ότι το έργο θα παραδοθεί σε 6 μήνες.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» αναφέρει ότι θα γίνει προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στους 15 μήνες.

7.2.2012: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συγκροτείται από βουλευτές όλων των Κομμάτων, παρέχει την εξουσιοδότηση στον υπ. Μεταφορών κ. Μ. Βορίδη για τη ενεργοποίηση της σύμβασης με τη «Siemens», προκειμένου να γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης.

4.3.2012: Συζητείται στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, για την καθυστέρηση των επεκτάσεων του Μετρό. Ο υπ. Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης τον διαβεβαιώνει ότι θα υπογραφεί σύντομα η σύμβαση και ο χρόνος για την ολοκλήρωση των έργων τρέχει.

15.3.2012: Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ «Αττικό Μετρό» και «Siemens» για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης σε 7 Σταθμούς Μετρό, μεταξύ των οποίων και της Γραμμής 2 προς Περιστέρι.

Οι εκπρόσωποι της «Siemens» διαβεβαιώνουν ότι τα συστήματα θα τοποθετηθούν αντί για τους 24 μήνες σε 12 και ίσως γρηγορότερα.

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδης ζητάει να παρέμβει για να εκφράσει τα παράπονα των Περιστεριωτών για την 6μηνη διαβεβαίωση, αλλά η συνεδρίαση λήγει εσπευσμένα…

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…

Δ. Λυμπερόπουλος - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(Φύλλο Μαίου 2013)

 • LAKIWTIS
 • LAKIWTIS
 • LAKIWTIS
 • ERGA
 • KEFETOS
 • ARXONTOXORIATIS
 • GIORTES
 • paramithia

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ