|
Εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό- Συνεδριακό Κέντρο Περιστερίου
ΤΟ «1ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ» ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΛΕΣΧΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Με κορυφαία εκδήλωση το «1ο Ελληνικό Ανοιχτό Φεστιβάλ Παραμυθιού», που θα πραγματοποιηθεί στο νέο Άλσος Περιστερίου από τις 27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2013, η δράση της Λέσχης Παραμυθιού «Κόκκινη κλωστή δεμένη», συγκαταλέγεται στην κατηγορία των θεσμών.
Η νέα πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Περιστερίου είχε ανακοινωθεί στην εκδήλωση της 3.3.2013, που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου.
Στην εκδήλωση, που αφορά μια προσπάθεια προσέγγισης και ταύτισης του μαγικού κόσμου των παραμυθιών, της παιδικής αθωότητας και των παραδόσεών μας, με την σημερινή εποχή και την κοινωνία, μέσα από τα πολλά κοινά στοιχεία τους, προλόγισε ο κ. Αλέξανδρος Πατσής- δ/ντής του 26ου Δημοτ. Σχολείου Περιστερίου, ο οποίος ανέλυσε τον σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας.
ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ
Ακολούθως μίλησε η αντ/ρχος Πολιτισμού και πρόεδρο του Φεστιβάλ κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, η οποία ανέφερε ότι: «Σε εποχές αναζήτησης αξιών, ιδανικών, προτύπων, το παραμύθι ήταν ο ασφαλής τόπος για την καταφυγή του λαού. Ο Κωστής Παλαμάς αναφέρει ότι: «χάρη στα παραμύθια και τα συναξάρια, η Ελληνική γλώσσα έμεινε ζωντανή, με όλα τα σημάδια, λαχταριστή». Ασφαλώς μες τους αιώνες, το παραμύθι οδήγησε τον κάθε άνθρωπο στην παρηγορία. Άλλωστε «παραμυθία εστί παρηγορία». Η ιστορία έκανε και πάλι τον κύκλο της και μαζί με την ανέμη και την κόκκινη κλωστή, γέννησαν την ανάγκη να ακούσουμε και να πούμε παραμύθια, να ανακαλύψουμε ξανά την λαϊκή σοφία, την εμπειρία των αιώνων, το ήθος και όσα θαυμαστά κουβαλούν, αιώνες τώρα οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι παραμυθάδες και οι παραμυθούδες.
Μετά από την φυγή μιας ασύδοτα καταναλωτικής εποχής, μπορούμε να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες, σε άλλες αναζητήσεις. Ο Δήμος Περιστερίου με την απόφασή του για την δημιουργία του φεστιβάλ θέλει να δώσει το δικαίωμα σε όποιον, μικρό ή μεγάλο, θέλει, να εκφραστεί και να δώσει ψυχαγωγία. Να δώσει και να πάρει αφορμή από τα παραμυθένια συμβάντα στο επταήμερο του φεστιβάλ, που σκοπεύουμε να κάνουμε στο νέο Άλσος Περιστερίου και να εντάξει το παραμύθι στην καθημερινότητά του, ώστε να αυξήσει την ποιότητα ζωής του. Το παραμύθι στο Περιστέρι θέλει να πετάξει σε ένα μέλλον που ο καθένας θέλει να εκφράσει τα θέλω του, να ταυτιστεί με τους ήρωες της καθημερινότητας, αλλά και να γίνει και ο ίδιος ήρωας της καθημερινότητας.
Η πρωτοπόρα αυτή δραστηριότητα μόλις ξεκινά και έχει στόχο να αποκτήσει αυτό που της αξίζει και να γίνει γνωστή ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό λοιπόν, όποιος επιθυμεί να συμμετέχει , είτε σαν ακροατής, είτε σαν εισηγητής (παραμυθάς, εκπαιδευτής κ.α.), είναι καλοδεχούμενος.
Η πρώτη μας προσπάθεια είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της, να διδάξει και να διδαχθεί, με την πίστη ότι θα είναι καλή, γιατί είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι για οτιδήποτε γίνεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη και θέλουμε να το διευρύνουμε».
Ο κ. Πατσής αναφέρθηκε στην αποστολή και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και είπε για το Φεστιβάλ, ότι: «Η «Κόκκινη κλωστή δεμένη» της Λέσχης Παραμυθιού ξαναζωντανεύει τα παραμύθια, με τον τρόπο της νοσταλγικής γιαγιάς -που αντικατέστησε η τηλεόραση- και την οποία απολαμβάνουν και τα μεγάλα παιδιά: οι γονείς που τα συνοδεύουν. Άλλωστε, όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας».
Υπενθύμισε, ότι η Λέσχη Παραμυθιού λειτουργεί κάθε Σάββατο 11 με 12, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετέχουν με ψυχή και αγάπη σε αυτή την προσπάθεια και όλους τους παρευρισκόμενους.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο δρ. ψυχολογίας- δάσκαλος ειδικής αγωγής και κοινωνιολόγος κ. Βασίλης Σακκάς, η δ/ντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κα Λιλή Καρκούλια, η δ/ντρια του 41ου Δημοτ. Σχολείου κα Δήμητρα Μόσχου και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κα Χρυσάνθη Σπυροπούλου- Σπανού.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή παρουσίασης των δράσεων της Κόκκινης Κλωστής, αφήγηση ελληνικών παραμυθιών από την αφηγήτρια και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ κα Χριστίνα Δημοπούλου, με τη συνοδεία του Άγγελου Γιαννόγλου στα πλήκτρα και της Αλίκης Βρέκου στην κιθάρα και περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ, από τον Πρόεδρο του «ΟΝΑΡ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» κ. Δημήτρη Αβούρη.
Πληροφορίες για το Φεστιβάλ μπορούν να βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Δημοτική Βιβλιοθήκης: http://www.dvivlper.gr, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ














