• WEST
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Καλή επιτυχία στο πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο του

ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ κ.κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΠΑΘΩΜΑ

 

Με έντονη την παρουσία πνευματικής επισημότητας, κύρους και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17.10.2021, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, η τελετή της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Παπαθωμά.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες: Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου- Πετρουπόλεως & Αχαρνών κ.κ. Αθηναγόρας, Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος και Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.

 Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΧΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ!

Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου στον χειροτονητήριο λόγο του, επικαλέσθηκε την σιωπή για να ζήσει το μυστήριο της χειροτονίας.

   Χαρακτήρισε την «ιεροσύνη χάρισμα και δώρο Χριστού», ενώ σημείωσε ότι ο Επίσκοπος κείται εις τόπον και εις τύπον, αλλά και εις τρόπον Χριστού.

Αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε τόσα χρόνια.

Ευχαρίστησε τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, τα οποία μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου τον τίμησαν με την ψήφο τους και όλους όσους συνέβαλαν στην μέχρι τώρα χρηστή πορεία της ζωής του.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι «Η επιλογή του κ.κ. Γρηγορίου δεν ήταν τυχαία, γιατί η Ιεραρχία θέλησε να επικαιροποιήσει την θεολογική γλώσσα στο σήμερα.

Για τους περισσότερους ο θεολογικός λόγος είναι θεωρητικός, ακαδημαϊκός και σχολαστικός. Στην Ορθόδοξη παράδοση όμως το κύριο μέλημα του θεολογικού λόγου είναι να μας περιγράψει ποιος είναι ο αληθινός Θεός».

Χαρακτήρισε την πανδημία που έπληξε τον πλανήτη, σαν μια σταγόνα μέσα στην εκκοσμίκευση και την αποϊεροποίηση των πάντων, η οποία όμως έφερε στην επιφάνεια την σπουδαιότητα του θεολογικού λόγου.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στις αρετές την εμπειρία και τις ικανότητες του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι θα φέρει εις πέραν την αποστολή του ως πανάξιος ποιμένας, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σωτηριολογικό θεολογικό λόγο.

*

Στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου παρέστησαν μεταξύ άλλων η υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, η αντ/ρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, ο εντετ. δημοτ. σύμβουλος Ανάπτυξης και Στήριξης της τοπικής Επιχειρηματικότητας και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου κ. Ιωάννης Καλαντώνης, ιερείς Ναών του Περιστερίου και εκπρόσωποι εκκλησιαστικών φορέων κ.ά.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΙΛΤ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ Γρηγορίου,

παρέστη και ο αναπληρ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δήλωσε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε:

«Εύχομαι από καρδιάς στον νέο Ιεράρχη της πόλης μας του Περιστερίου, καλή επιτυχία στο πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο που αναλαμβάνει.

Θα είμαστε συμπαραστάτες του.

Άξιος»!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο εψηφισμένος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Δ. Παπαθωμάς γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1960 στα Νάματα Βοϊου- Ασκίου Κοζάνης και είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων από το 1994, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΣΩΚΡΑΤΗΣ-GRATIANUS (Παρίσι XI) από το 2000.

Η σπουδαστική του διαδρομή (1965 - 1997) ήταν στα Νάματα (Δημοτικό Σχολείο), στην Πτολεμαΐδα (Γυμνάσιο και Λύκειο), στη Θεσσαλονίκη (Θεολογία και Νομική) και το Παρίσι (Master, Διδακτορικό και Μετα-Διδακτορικό [Υφηγεσία] στην Θεολογία και την Νομική).

Η εκπαιδευτική του διαδρομή (1985 - 2015) ήταν στο Τσοτύλι Κοζάνης (Γυμνάσιο και Λύκειο), στην Καστοριά (1ο και 2ο Λύκειο), στο Παρίσι (Ελληνικά Σχολεία της Γαλλίας και Θεολογική Σχολή του Αγίου Σεργίου Παρισίων), στην Ταλλίνη (Ελληνικό Σχολείο Εσθονίας και Πανεπιστήμια της Ταλλίνης και του Ταρτού), στην Ρίγα (Ελληνικό Σχολείο Λεττονίας) και στην Αθήνα (Θεολογική Σχολή, ως Τακτικός Καθηγητής, του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Σαν Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου Paris XI από το 1997, δημοσίευσε μονογραφίες και άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Θρησκειολογίας.

Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST) και μέλος του Πανεπιστημιακού Κέντρου «Δίκαιο και Θρησκειακές Κοινωνίες» («Droit et Societes Religieuses»-DSR) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris XI, καθώς και του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Etude des Religions-I.R.E.R.) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης.

Ως κληρικός, υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας.

Στην 25ετία που έζησε στο εξωτερικό, δίδαξε σε 20 Πανεπιστήμια τριών Ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) και είναι συγγραφέας 21 βιβλίων και άνω των εκατό (100) επιστημονικών άρθρων, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, με ιστορικό, θεολογικό και θρησκειολογικό περιεχόμενο.

Το αντικείμενο της ειδικότητάς του, που είναι το Κανονικό Δίκαιο, μεταφράστηκαν σε 16 διαφορετικές γλώσσες!

Έχει συμμετάσχει σε περίπου 90 επιστημονικά Συνέδρια με εισήγηση μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι Επιστημονικός Διευθυντής σε τρεις εκδοτικές Επιστημονικές Σειρές, στην “Νομοκανονική Βιβλιοθήκη” (των Εκδόσεων Επέκταση- Θεσσαλονίκη/ Κατερίνη· 33 δημοσιευμένοι τίτλοι), στα “Νομοκανονικά Ανάλεκτα” (των Εκδόσεων Γρηγόρη- Αθήνα· 8 δημοσιευμένοι τίτλοι) και στην “Θεολογία και Ιστορία” των Εκδόσεων του Θεολογικού Σεμιναρίου «Αγίου Πλάτωνος» Ταλλίνης της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας· 5 δημοσιευμένοι τίτλοι).

* Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σαν Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού.

Γνωρίζει άριστα τα Αρχαία Ελληνικά, επίσης τα Λατινικά, και από ξένες γλώσσες γνωρίζει και ομιλεί απταίστως τα εβραϊκά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρωσικά!

*

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκκλησιαστικών κύκλων, ο 4ος Μητροπολίτης από της συστάσεως της Μητροπόλεως Περιστερίου, αποτελεί μια εξέχουσα μοναδική πνευματική προσωπικότητα που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως Περιστερίου, της 4ης πληθυσμιακά πόλης της χώρας, της πόλης που αξίζει να ποιμένεται από έναν τόσο πανάξιο Ιεράρχη.

Άξιος!!!

Η πόλη μας ετοιμάζεται να τον καλωσορίσει, να αγκαλιάσει και να στηρίξει το ποιμαντορικό έργο του.

 

Δ.Λ.

 

(ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021)

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • IMNOI
  • MOURIES
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ