• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

Στα πλαίσια του «Πολιτιστικού Σεπτέμβρη» του Δήμου

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

   Κοινή πεποίθηση στις Περιστεριώτικες συνειδήσεις είναι ότι στην Ι. Μητρόπολη Περιστερίου πνέει νέος άνεμος πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς και ουσιαστικής προσέγγισης στο λαό, από την ώρα της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου.

΄Ενας από τους λόγους είναι, ότι από της συστάσεως της Ιεράς Μητρόπολης στο Περιστέρι ο κόσμος είχε να δει τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις και συνάμα πατρική, μειλίχια συμπεριφορά, αγάπη, απλότητα και οργανωτική αρτιότητα από πλευράς ενός φωτισμένου Ποιμενάρχη.

Μετά την διοργάνωση του 16ου Διαχριστιανικού Συμποσίου στο τέλος Αυγούστου, με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Πνευματικότητας του Πανεπ. Antonianoum της Ρώμης, ακολούθησε στις 11.9.2022 η αφιερωματική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Η γη της Ιωνίας». Μια εκδήλωση που πραγματικά εντυπωσίασε κα από πλευράς οργάνωσης, αλλά και από πλευράς πανθομολογούμενης συμπόρευσης και σύμπνοιας με τη Δημοτική Αρχή.

Ο μουσικός κ. Χρήστος Τσιαμούλης, η έξοχη τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου και η μουσική ορχήστρα «Ιωνικός ρυθμός», απέδωσαν στην αρχή θαυμάσια τραγούδια με θεματολογία τις χαμένες πατρίδες και στο δεύτερο μέρος τα χορευτικά συγκροτήματα των Ενοριών της Ι. Μητρόπολης Περιστερίου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, που ενθουσίασαν και ανταμείφθηκαν με θερμό χειροκρότημα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε και την προβολή ενός συγκινητικού ντοκιμαντέρ με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της έλευσης των προσφύγων στο Περιστέρι.

ΤΥΧΕΡΗ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΟΝ κ.κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟ

Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, συχνά διακοπτόμενοι από το επιδοκιμαστικό χειροκρότημα των χιλιάδων πολιτών που κατέκλυσαν το Άλσος.

Σταχυολογούμε ορισμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο Αρχόντων της πόλης μας.

Είπε ο κ. Παχατουρίδης:

«Ο Δήμος Περιστερίου δημιουργήθηκε το 1934 με πυρήνα αυτής της πόλης τους Μικρασιάτες και τις Μικρασιάτισσες. Προέρχομαι από οικογένεια προσφύγων, καθώς η οικογένειά μου ήλθε στην φιλόξενη γη του Περιστερίου το 1922. Ήταν τότε η πόλη «Αθήναι» και δυτικά ο Προσφυγικός Συνοικισμός «Ευαγγελίστρια».

Θέλω να συγχαρώ τον σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με τον οποίο φιλοδοξία μας είναι να κρατήσουμε καθαρή τη ματιά των πολιτών μας, να συγκεντρωνόμαστε, να διασταυρωνόμαστε και να χαμογελάμε ο ένας στον άλλο.

Η πόλη μας είναι τυχερή που έχουμε πνευματικό πατέρα τον Μητροπολίτη τον κ.κ. Γρηγόριο, έναν άνθρωπο, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε Περιστεριώτης και μαζί με αγαστή συνεργασία προχωράμε για να κάνουμε την πόλη μας ακόμη πιο σύγχρονη, ακόμη πιο όμορφη, με περήφανους και ευτυχισμένους κατοίκους.

Επαναλαμβάνω, ότι το Περιστέρι είναι πολύ τυχερό που έχει Μητροπολίτη τον σεβασμιότατο κ.κ. Γρηγόριο».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΘΗΣΗ» ΣΤΗΝ «ΕΛΠΙΔΑ»

Ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος είπε, ότι:

«Ο Δήμαρχος Περιστερίου έχει έναν τρόπο που πάντα μας συγκινεί, γιατί βγάζει από την καρδιά του αυτό που νοιώθει.

Δεν έχω συμπληρώσει χρόνο από την ενθρόνισή μου και ο Δήμαρχος και ο λαός του Περιστερίου με ανοιχτή αγκαλιά με ενέταξαν στο χώρο, τόσο ώστε να νοιώθω πραγματικά Περιστεριώτης.

Θα ήθελα να περιγράψω με τέσσερις λέξεις- βήματα, το δράμα των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά χώματα της Μικρασιατικής γης.

Πρώτη είναι η «Άνθηση», μετά η «Καταστροφή»- ο Ξεριζωμός, τρίτη είναι η «Προσφυγιά» και τέταρτη «Η Ελπίδα», η προσδοκία.

Από τα τέσσερα φύλα του Ελληνισμού, οι ΄Ιωνες -μια και αναφερόμαστε στη «Γη της Ιωνίας»- ήταν αυτοί που ανέπτυξαν περισσότερο τον πολιτισμό και τον Ελληνισμό και ακολούθησαν μετά και οι υπόλοιποι».

Ο Μητροπολίτης ανέλυσε τις τέσσερις λέξεις- βήματα από την ΄Ανθηση στην Ελπίδα, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο της Αποκάλυψης για την μετακίνηση των πληθυσμών, δηλαδή στην Μικρασιατική Καταστροφή και συμπλήρωσε:

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΥΧΗΜΑ

«Σήμερα τιμούμε τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν, χάρη στους οποίους είμαστε ελεύθεροι, έχουμε πολιτισμό και έχουμε το καύχημα.

Πονάμε γι’ αυτά που συνέβησαν, αλλά πρέπει να δούμε την προοπτική, το από εδώ και πέρα…

Οι προσδοκίες προκύπτουν από το απλό γεγονός, που έχει να κάνει με τον Παρθενώνα και το Περιστέρι.

Οι ΄Ελληνες για να φτιάξουν πολιτισμό πήραν πέτρες και έφτιαξαν τον Παρθενώνα, τον Παρθενώνα που τον θαυμάζει όλος ο κόσμος. Πήραν πέτρες και έφτιαξαν τη Αγιά Σοφιά και άλλα αξιοθαύμαστα μνημεία.

Στο Περιστέρι δεν πήραν πέτρες, πήραν λάσπη και εφτιαξαν παράγκες. Από λάσπη και παράγκες έγινε αυτή η όμορφη πόλη για την οποία καμαρώνουμε όλοι μας και καμαρώνω και εγώ προσωπικά.

΄Ολοι οι δήμαρχοι από το 1934 με κορυφαίο ηγήτορα εσάς, κ. Δήμαρχε, που μέσα σε μια 20ετία κάνατε την πόλη να μην θυμίζει ούτε λάσπη, ούτε παράγκες, και χάρη σε σας καμαρώνουμε γι΄αυτό που χαιρόμαστε όλοι μαζί.

Θα είμαι πάντα δίπλα σας, θα προχωράμε μαζί σε μια συνεργασία αγάπης και προόδου, γιατί η κοινή μας αγάπη είναι αυτό που βλέπουμε μπροστά μας: Ο λαός μας»!

Ευχαρίστησε τον κ. Τσιαμούλη και το συγκρότημά του, την τραγουδίστρια κα Σοφία Παπάζογλου, τον π. Θεόδωρο Σχοινά που συντόνισε όλη αυτή την προσπάθεια, την δημοσιογράφο κα Λίλιαν Τσουρλή που έκανε τις παρουσιάσεις και τα μέλη των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων που θα ακολουθούσαν,

Στην συνέχεια εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα των Ι. Ναών Αγ. Αναστασίας, Ταξιαρχών, Αγ. Άννας, Αγ. Γεωργίου κ.ά., που παρουσίασαν έξοχα χορούς από όλη την Ελλάδα. Ήταν μια προσφορά ψυχαγωγίας αισθήσεων, κυρίως της όρασης και της ακοής

Στη θαυμάσια αυτή εκδήλωση, που το κοινό συμμετείχε ολόψυχα και παρέμεινε μέχρι πολύ αργά, παραβρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.ά.

Δ,Λ,

 

(ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • GAVRAS
  • PATRIARXIS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ